Sådan forløb Distortion

Årets Distortion gik rigtig fint uden store og alvorlige sager, lyder det fra København Politi. Også kultur- og fritidsborgmesteren kalder gadefesten en succes - men opfordrer arrangørerne til at få styr på affald og gæster, der tisser på gaden.

Distortion på Vesterbro. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Udover dans på en Berlingo, problemer med at afholde publikum fra at kravle op på containere og stilladser og tis i gaderne, er årets Distortion forløbet rigtig fint.

»Det er gået godt. Vi har haft mange tusinde mennesker inde i det åbne rum i byen, og der er det gået rigtig fint set fra en politimæssig vinkel. Vi har ikke haft nogle store, alvorlige sager under selve Distortion,« fortæller vicepolitiinspektør i København Politi, Henrik Møller Jakobsen.

Årets Distortion løb af stablen fra onsdag til lørdag i sidste uge. Gadefesten blev sat i gang på Nørrebro den første dag. Herefter blev der festet på Vesterbro torsdag og Refshaleøen de to sidste dage.

Masescener og helikoptere

Foran nogle af de store scener var der flere gange optræk til masescener. Her havde Københavns Politi især glæde af deres helikoptere.

»Helikopteren er et uvurderligt redskab, når så mange tusinde mennesker samles i et byområde. Så kan vi sikre og forebygge de her masescener, hvor folk får ildebefindende og besvimer,« siger Henrik Møller Jakobsen.

Politiet var også opmærksomme på, at der kommer meget larm fra helikoptere. Noget, som flere beboere også klagede over. Det forsøgte de at løse ved at sende helikoperen højere op, når der ikke var brug for den.

Mange af gadefesten deltagere kunne også finde på at kravle op på forskellige ting i gadebilledet. Sammen med Distortion selv, har Københavns Politi i går haft fokus på at tale publikum fra det.

»Vi har haft vores dialog-politi ude. De har arbejdet med den almindelige dialog, ro og orden. Mange kravler op på containere, stilladser og master. De har prøvet at vejlede og guide de mange tusinde tilskuere om netop det,« siger Henrik Møller Jakobsen.

Succes med mange deltagere

Også Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), ser Distortion som en succes.

»Antallet af uroligheder har været lige så lavt som sidste år. Det ligger på samme niveau som en normal uge. Det er ekstremt vigtigt, at der er styr på det, når der kommer over 100.000 mennesker ind i byens gader,« siger han.

Det gode vejr har tiltrukket ekstraordinært mange mennesker, og det får kultur- og fritidsborgmesteen til at glæde sig over gadefesten.

»Der er rigtig mange, der har haft lyst til at være en del af Distortion og den oplevelse, det har været. Det tyder på, at der har været flere mennesker, end alle andre år. Jeg har som kulturborgmester altid respekt for arrangementer, der kan tiltrække 100.000-150.000 gæster per aften. Så fra den side har det været en bragende succes,« siger Carl Christian Ebbesen.

Mindre tis i gaderne næste år

Det er alligevel ikke kun roser, kultur- og fritidsborgmestern har til gadefestivalen. Han opfordrer til, at arrangørene bag Distortion og politiet gør noget mere ved de store mængder affald på vejene og de mange mennesker, som tisser på gaden til næste år.

»Når vi fra kommunens side giver tilskud til Distortion, er det især penge til at sørge for, at der bliver gjort rent, og der er toiletterne nok. Så bliver jeg skuffet, når jeg kan se, at der er nogle, som ikke kan finde ud af at bruge toiletterne,« siger Carl Christian Ebbesen.

»Derudover vil jeg sige, at det er rigtig godt, at festerne er lukket ned, som de skal. De steder, hvor der er forsøgt at lave noget efter, har politiet håndteret det omgående. Det skal de have stor ros for.«