Jimmy rykker ind, når Distortion slutter

Når gaderne efter Distortion skal forvandles fra losseplads til køreklare veje, er Jimmy Rostrup en af de mænd, der står bag. Han gør det arbejde, som københavnerne ikke kan undvære, men heller ikke altid værdsætter.

Jimmy Rostrup rydder sammen med andre kommunale medarbejdere fra Københavns Kommunes afdeling Byens Drift op efter Distortion på Vesterbro. Jimmy Rostrup er Team Koordinator i Byens Drift.
Læs mere
Fold sammen

Jimmy Rostrup står og sveder. Han trækker i snoren, der skal få rygblæseren til at starte. Igen og igen. Men der sker ikke noget.

»Der er en, der har puttet forkert benzin på denne her,« siger han til sin kollega og sender bud efter en ny blæser.

Efter fem minutter bliver han utålmodig.

»Jeg skal jo i gang med mit arbejde. Jeg står her og bliver kold,« siger han, selv om det synes svært at komme til at fryse denne første torsdag i juni.

Klokken er 00.15, og for en time siden rykkede Byens Drift i Københavns Kommune ud med store og små fejemaskiner, blæsere og koste. Cirka 15 køretøjer drejede om hjørnet fra Enghavevej og op ad Istedgade.

Jimmy Rostrup er teamkoordinator og er den, der skal holde styr på, at halvdelen af det 55 mand store hold får gjort gaden rent, inden busser, biler og cyklister indtager den om morgenen. Den anden halvdel er på Sønder Boulevard med samme opgave.

Nørrebro overraskede

54-årige Jimmy Rostrup har været i faget i 29 år. Han ved godt, hvad han møder, når han er ude med det første oprydningshold.

»Vi rykker ud til en kæmpe fest. Så vi ved, at der er et gigantisk affaldsproblem og svineri. Folk smider jo alt på jorden,« siger han.

Især gårsdagens nattevagt var hård. Så hård, at selv en garvet arbejder blev overrasket.

»Oprydningen på Nørrebro i går (torsdag, red.) sidder stadig i kroppen. Så når vi er færdige her til morgen, tror jeg nok, at kroppen trænger til at slappe af.«

Jimmy Rostrup bor selv på Indre Nørrebro. Men han er kommet i den alder, hvor han ikke deltager i festen. Hvor han ikke helt forstår musikken, fordi han er »mere til Kool & the Gang«. Og hvor han synes, at han ser alt for mange unge mennesker, der drikker sig sanseløst berusede eller tager stoffer i gaderne. Men han kan godt tage lidt ud i begyndelsen af festen, for menneskemængden er farverig at kigge på. Og så har han ryddet op efter festen, siden Distortion kun var en lille gadefest i slutningen af 90erne.

»I begyndelsen festede folk mest. Da var der ikke så meget svineri. Men efter nogle år rykkede det til Indre By, og da begyndte affaldsproblemet også. Nu kommer der 150.000 mennesker på en enkelt dag. Det er ved at blive så stort, at jeg kan føle, at vi er nået dertil, hvor Distortion er ved at feste sig ihjel,« siger han.

Tilbage på Istedgade kommer en bil kørende og stopper ved Jimmy Rostrup.

»Nu sker der noget,« siger han og åbner bagsmækken. Endelig kan han komme i gang med arbejdet.

Dem, de ikke kan undvære

Så langt øjet rækker, er Istedgade dækket af et lag af skrald: ødelagte plastickrus, smadrede flasker og øldåser. Det er svært at forestille sig, at det hele skal være fjernet om syv timer. Festen er nemlig langtfra slut for alle. Selv om gadefesterne under Distortion officielt lukker klokken 22, vrimler det stadig med mennesker to timer senere.

Længere fremme forsøger kollegerne at komme forbi en såkaldt piratfest, hvor nogle unge har rykket deres eget anlæg ud i gaden og startet en fest. Det bliver et af de steder, som de må vende tilbage til senere.

»Publikum er normalt flinke til at fjerne sig. Vi får også virkelig meget cadeau fra borgerne og klap på skuldrene. Det er sådan nogle som os, de ikke kan undvære, når festen er slut,« siger Jimmy Rostrup.

Men der er også nogle, som råber ud ad vinduet, når maskinerne larmer om morgenen, eller dem, der lægger billeder på de sociale medier og brokker sig over, at der stadig ikke er rent den efterfølgende dag.

»Folk smider jo bare deres affald på gaden, fordi de ved, at de kan. De efterlader pavilloner, borde og stole. Det kan jeg da godt blive sur over. I begyndelsen tænkte jeg, hvad fanden har de gang i? Men nu tænker jeg ikke. Jeg fjerner det bare.«

Jimmy Rostrup er nået et stykke op ad Istedgade. Med rygpusteren baner han sig vej gennem skrald og mennesker for at blæse affaldet ud på vejen til fejemaskinerne. Der er stadig en lang vagt foran ham, inden han kl. syv kan aflevere gaderne rene til københavnerne.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!