Regionale filmfonde jubler over ny filmaftale

Den nye filmaftale øremærker 28 millioner kroner til filmproduktioner ude i landet. Det vil bringe nye talenter frem i dansk film, lyder det fra Den Vestdanske Filmpulje.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København er centrum for dansk film, men med den nye filmaftale, som er indgået torsdag, er der flere penge på vej filmproduktion uden for hovedstaden.

Aftalen afsætter i alt 28 millioner kroner til film i provinsen. De to regionale filmfonde, Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn, kan hver se frem til syv millioner øremærkede filmkroner.

»Vi er rigtig glad for aftalen, fordi der fra et bredt flertal i Folketinget er nikket anerkendende til den indsats, som Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn har lavet inden for de seneste ti år, og det er noget, der betyder noget for dansk film,« siger Steen Risom, som er konstitueret leder af Den Vestdanske Filmpulje.

Samtlige partier på Christiansborg står bag filmaftalen, der strækker sig over de næste fire år. Samlet fordeles der 2,25 milliarder kroner, hvoraf størstedelen - knap 1,7 milliarder - tilføres Det Danske Filminstitut.

Filminstituttet skal over de næste fire år give 28 millioner til de regionale filmproduktioner, hvoraf 14 millioner går til direkte til FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje, der har hovedsæde i Aarhus. Hidtil har de to regionale filmfonde ikke fået øremærkede tilskud.

»I de næste fire år vil der komme flere historier ude fra provinsen, og danskerne vil også få fortællinger, som er fortalt af folk, der har produktionsvirksomhed uden for København. Det tror vi kan være med til at bringe nogle nye historier ind på det store lærred og TV og være med til at hjælpe til at bringe nye talenter frem i dansk film,« siger Steen Risom.

Bo Damgaard, direktør i FilmFyn, er enig.

»Det er små penge i det store spil, men pengene er fyldt med perspektiver,« siger han.

»Politikerne lægger op til, at trenden, der har været de seneste to-tre år med flere film, der er produceret uden for København, skal fortsætte. Det viser sig gang på gang, at de unikke historier er produceret her,« siger Bo Damgaard.

I andre dele af filmbranchen er der også begejstring for aftalen, som blandt andet sender 520 millioner kroner til TV 2 og DR og lægger op til mere økonomisk støtte til lavbudgetfilm og udviklingen af computerspil.

»Vores ønsker og visioner for fremtidens film har vundet genklang på Christiansborgs gange. Vi er glade for, at politikerne i et bredt forlig tydeligt tilkendegiver, at det er filmisk mod og kreativitet, og ikke yderligere fokusering på mainstream og ensretning, der skal bringe os igennem krisen. Det tegner godt for fremtiden,« siger Danske Filminstruktørers formand, Christina Rosendahl, i en pressemeddelelse.