Bredt forlig sender millioner til presset filmbranche

Alle partierne står bag nyt filmforlig, der giver filmbranchen 70 millioner kroner ekstra de næste fire år. Til gengæld sparker politikerne branchens strid med teleselskaberne til hjørne.

Kulturminister Marianne Jelved (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en flok fornøjede kulturordførere, der trådte frem i Kulturministeriet torsdag eftermiddag for at præsentere Folketingets nye filmforlig.

Samtlige partier står bag forliget, der strækker sig over de næste fire år, og som blandt andet tilfører branchen yderligere 70 millioner kroner i tilskud.

De danske filmproducenter - anført af Dansk Filminstitut - havde på forhånd bedt om flere penge i forliget, såfremt politikerne ønskede at bevare den kvalitet, dansk film er blevet eksponent for.

Kulturminister Marianne Jelved (R) glæder sig over forliget og over at kunne hjælpe en branche, der er under pres på grund af den digitale udvikling.

»Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er enige om, at dansk film fortsat skal levere kvalitet og gode fortællinger. Dansk film er presset på økonomien i øjeblikket, og derfor giver vi branchen en håndsrækning,« siger ministeren.

Hun understreger dog i samme stund, at det er branchens eget ansvar at sikre en bæredygtig model, der imødekommer de udfordringer, digitaliseringen har givet.

»Vi sender samtidig et klart signal til branchen om, at de skal finde nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling,« bebuder Marianne Jelved.

Et andet ønske fra branchen var et krav til teleselskaberne om at bidrage til produktionen af danske film.

»Teleoperatørerne tjener rigtig mange penge på datatrafik, som i stigende grad kommer, fordi kunderne ser film på nettet på både lovlige og ulovlige tjenester. Film bliver brugt til at skabe profit for teleselskaberne, og derfor skal teleselskaberne også være med til at betale for filmene,« lød det fra Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen, til DR tilbage i august.

I forliget lægger man dog op til, at parterne selv skal forsøge at finde en forretningsmodel, som aftalekredsen vil granske inden sommeren 2015.

»Vi respekterer, at det er aftalepartnerne på det private marked, der selv må finde ud af de forretningsmuligheder og hvordan de disponerer samarbejdet omkring dansk films udbredelse og visning. Og når de har fundet de modeller, laver vi en analyse af dem for at se, om de bidrager væsentligt til filmproduktionen fremefter,« siger Marianne Jelved og tilføjer med et smil:

»Hvis ikke, kommer vi efter dem.«

Det samlede filmforlig har en økonomisk ramme på knap 2,3 milliarder kroner.