Omstridt internetskat i Danmark droppes

Bredt forlig om dansk film udelukker den særskat, som filmbranchen ønskede, at internetudbyderne i Danmark skal betale, fordi forbindelserne kan misbruges.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere måneders ophidset slagsmål mellem den danske film- og telebranche om, hvorvidt teleselskaberne skal betale en særafgift til filmbranchen, fordi de internetforbindelser, som sælges, kan bruges til bl.a. ulovligt at hente piratkopier med, er afblæst, skriver B.dk.

Med kulturminister Marianne Jelved (R) for bordenden har regeringen torsdag indgået en filmpolitisk aftale for 2015-2018 med Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative, hvor filmbranchens krav om at få omkring 64 millioner kroner fra telebranchen ikke optræder.

»Fornuften har sejret. Der lægges ikke op til en internetskat. Brancher hæfter jo normalt ikke solidarisk for hinandens problemer, og telebranchen skal da heller ikke kompensere for nedgang i filmbranchen. Derfor er det vigtigt, at der ikke indføres en internetskat,« siger en tilfreds Adam Lebech, direktør for Dansk Industris branchefællesskab for IT-, tele- og elektronikvirksomheder, ITEK.

For blot et par uger siden lød det ellers igen fra direktøren for Producentforeningen, Klaus Hansen:

»Ulovlig download og forbrugernes forkærlighed for billige og gratis tjenester gør det umuligt for markedet at regulere økonomien i branchen. Der er ingen udsigt til, at markedet inden for de næste fire år kan modne i tilstrækkelig grad. Derfor er der behov for, at politikerne træffer beslutning om, at teleoperatørerne skal bidrage til finansieringen,« sagde han.

»En forøgelse af midlerne til dansk film kan blandt andet ske ved, at branchen selv udvikler nye forretningsmodeller for indtjening på den digitale distribution af film. Det er filmbranchens ansvar at udvikle disse nye forretningsmodeller,« hedder det i aftalen.

Internetselskaberne opfordres til at bakke op om at udvikle nye forretningsmodeller for dansk film. Det skal ifølge ITEK ske på markedsvilkår.

»Filmbranchen må som alle andre brancher omstille sig til den digitale virkelighed. Vi tror på, at øget samarbejde på markedsvilkår mellem internet- og filmbranche om udvikling af nye forretningsmodeller, nye tjenester og produkter skal hjælpe dansk film,« siger Adam Lebech.

Han opfordrer til, at politiet får sat særlige ressourcer af til at bekæmpe organiseret piratkopiering.

»Piratkopiering er et stort problem – ikke kun på nettet,« siger ITEK-direktøren.

I energiselskabernes brancheforening, Dansk Energi, er chefkonsulent Thomas Woldiderich også glad for, at aftalen »én gang for alle begraver forslaget om en særlig internetskat, som visse dele af filmbranchen har ønsket indført«, Han glæder sig i stedet over, at filmaftalen styrker den danske computerspilbranche med 20-40 millioner kroner over de næste fire år. Det Danske Filminstitut opretter et spilkontor, som skal fordele pengene og være med til at bygge et innovativt spilmiljø op i Danmark.

»Det er virkeligt positivt, at den danske computerspilbranche også får et løft, hvor der ligger et stort potentiale og muligheder for vækst,« siger Thomas Woldiderich.

Direktør Jakob Willer fra telebranchens organisation Teleindustrien i Danmark har også argumenteret heftigt imod tanken om, at teleselskaberne skal betale en særlig afgift til filmbranchen.

»Ja, man bruger internetforbindelsen til at se film på. men Internet er så meget andet. Det er ikke os som udbydere, der bestemmer, om folk vil se film eller streame sport eller spille spil eller bruge telemedicinske løsninger eller se porno eller kommunikere med det offentlige over internetforbindelsen. De film, som telebranchen lejer ud gennem deres netbutikker, betaler vi for gennem aftaler med rettighedshaverne. Vi afregner ikke pr. trafikform. Vi sælger bredbåndsforbindelser til de familier og enkeltpersoner, der ønsker dem. Filmselskaberne har i virkeligheden fået verdens bedste distributionsnet til rådighed for teleselskabernes investeringer. En skat svarer til, at de, der opfandt bilen, skal betale kompensation til dem, der var kuske på hestevognene,« sagde han tidligere til Berlingske.

Teledirektøren kaldte det »en glidebane af dimensioner«, hvis internetudbyderne skulle gøres ansvarlige af »alle, hvis forretningsmodeller er blevet udfordret af digitaliseringen«.