Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
60,5 millioner kroner. Så mange penge forsvinder hver måned fra danskernes lommer og lige ned i kassen hos amerikanske Netflix. Samtidig lider de danske udbydere af kabel-TV et tab på 25,9 millioner kroner månedligt.
Sådan lyder resultatet af en ny undersøgelse, som er lavet af analyseinstituttet Wilke i samarbejde med Zibra Digital Media Group.
Udviklingsdirektør i Zibra Digital Media Group, Claus Bülow Christensen, siger om undersøgelsen.
»Vi sætter os i sofaen, trykker på fjernbetjeningen, og så er der et program på en kanal. Det kalder vi flow-TV, og sådan har vi set fjernsyn i mange, mange år. Men vi har fået et nyt og populært alternativ i streaming. Vores prognoser siger, at streaming og dén måde at konsumere TV på allerede i 2019 vil overgå traditionelt flow-TV. Og kigger vi på den unge generation, så er det allerede sket.«
Han understreger, at prognosen og det gyldne årstal understøttes af tilsvarende, internationale undersøgelser.
TV-udbydere undervurderede streaming
Inden for det seneste halve år har Zibra Digital Media Group og Wilke lavet to analyser på området, og selv på denne korte tid ser de tydeligt, hvordan danskerne flygter fra traditionelt TV til streaming. En udvikling, som kun har taget fart, siden Netflix for tre år siden indtog det danske marked og ændrede spillets regler.
»Vi kan se en tydelig nedgang i antallet af kunder hos kabeloperatørerne. En nedgang, der nærmest ligner en flugt. De er ikke bare hårdt, men ekstremt hårdt pressede. Alene det, at danskerne skærer ned på deres TV-pakker, er et tab på knap 26 millioner kroner om måneden for TV-udbyderne, og så har vi endda ikke medregnet, hvor mange der helt har opsagt deres abonnement,« siger Claus Bülow Christensen.
Tal fra den nye analyse viser, at 23 procent inden for det seneste år har reduceret deres TV-pakke, og fremtiden ser ikke spor bedre ud. 39 procent af danskerne med TV-abonnement overvejer nemlig at opsige det helt.
»I bakspejlet kan vi se, at Netflix kom nærmest uventet og som en chokerende overraskelse. Ingen danske TV-udbydere, hverken TV-stationer eller kabeloperatører, troede på, at det var noget særligt,« siger Claus Bülow Christensen.
»Man skal have i baghovedet, at Netflix’ enorme indtjening bare i Danmark er udtryk for et marked, som hele tiden har været der. Der er bare ingen lokale operatører, som har formået at tage fat i det. Teknologien kom ind fra højre, og vi må konstatere, at operatørerne i vores land ikke har været gode nok til at reagere på det. Tre år med streaming på det danske TV-marked, og operatørerne bløder. Der tegner sig et billede af, at de har sovet i timen.«
Ny rolle for kabeloperatørerne
Hos TDC, der udbyder TV gennem YouSee, TDC TV og Fullrate, ser man knap så sort og hvidt på udviklingen.
»Om vi decideret har sovet i timen, kan diskuteres. Uanset hvad synes jeg, at vi nu er kommet efter det på en interessant måde,« siger mediedirektør Christian Morgan.
»Vi ser streamingtjenesterne som komplementære produkter, men de har også medført en stigende tendens til, at vores kunder vælger mindre TV-pakker.«
Selv om de nye muligheder betyder, at seerne skærer i deres TV-pakker, tror Christian Morgan stadig, at TDC har en afgørende, vejledende rolle både nu og i fremtiden.
»Der er utroligt mange muligheder for at få underholdning på alle mulige skærme. Også en overflod af muligheder, som gør det svært at vælge. Vi mener derfor, at vi har en rolle i at tilbyde de bedste tjenester i én samlet løsning. Ikke bare 15 forskellige logins til streamingtjenester. Vi har en boks og en app, hvorfra du kan se indhold fra alle mulige forskellige leverandører inklusiv de nye streamingtjenester,« siger Christian Morgan.
Danskerne er vilde med Netflix
Claus Bülow Christensen siger, at når de spørger danskerne, så fremhæver de nogle indlysende fordele ved streaming.
»Det store udbud er slet og ret den mest markante fordel. Det antal serier, du får tilbudt, når du har 10-20 TV-kanaler, er ikke nødvendigvis særlig stort. Det er ikke en optimal måde at se TV på. Der må man sige, at streaming i virkeligheden repræsenterer den mest optimale måde at se TV på. Du kan se det, hvornår du vil, og du kan se det på nærmest ethvert apparat, du render rundt med.«
36 procent af befolkningen ser Netflix, men tjenesten overgås stadig af andre streamingaktører som YouTube og DR. Ikke desto mindre er Netflix danskernes foretrukne streamingtjeneste.
»Netflix klarer sig jo ikke bare godt, men helt vanvittigt godt i Danmark. Når man spørger danskerne om deres tilfredshed med Netflix, kan vi se, at de på alle parametre er en klar nummer et. Alt virker, alt er godt, udbuddet er stort og prisen lille. Folk elsker det. Tilsvarende kan vi se, at de gamle kabeloperatører, specielt YouSee, får bundkarakter i den generelle kundetilfredshed. Det er et markant udtryk for, at befolkningen har taget streaming til sig,« siger Claus Bülow Christensen.
Selv er han dog overrasket over, hvor mange penge danskerne samlet set bruger på Netflix.
»Det er absurd, når man ser det i et overordnet kulturpolitisk perspektiv. Diskussionerne går frem og tilbage, og i øjeblikket snakker man meget om, hvorvidt der skal være login til DR eller ej. Alt imens amerikanske firmaer er gået ind på det danske TV-marked, hvor blot én streamingtjeneste suger 60,5 millioner kroner ud af danskernes lommer hver måned!«