Dansk film streamet ulovligt 56.967 gange

Piratstreamning af film og TV-serier er et stadig større problem, siger advokat Maria Fredenslund, leder af RettighedsAlliancen. Organisationen har skruet op for civile søgsmål og politianmeldelser mod ulovlige tjenester. Filmen »Fasandræberne« blev i første kvartal streamet ulovligt 56.967 gange.

»Fasandræberne« baseret på Jussi Adler-Olsens krimi af samme navn er populær på ulovlige tjenester. Filmen handler om opklaringen af et brutalt mord på et tvillingepar. Foto: Christian Geisnæs Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grooveshark, thepiratebay og kickass.

Det er blot tre af navnene på de 17 pirattjenester, som RettighedsAlliancen det seneste halvandet år har fået lukket adgangen til via civile søgsmål. Hertil kommer 32 politianmeldelser det seneste års tid. Senest i sidste uge med anmeldelsen af piratsitet Popcorn Time, som på kort tid er blevet super populært.

»Ulovlig streaming af film, TV-serier og musik er et stigende problem, men samtidig er vi og rettighedshavere i andre lande mere aktive for at stoppe det,« siger advokat Maria Fredenslund, leder og talsmand for RettighedsAlliancen, en sammenslutning af organisationer og virksomheder, som arbejder med at bekæmpe brud på ophavsrettigheder til film, tekst, musik og design.

Organisationen, der angriber piratvæsenet på flere fronter med civile søgsmål, politianmeldelser, oplysning og internationalt samarbejde, betragter sagen mod Popcorn Time som principiel.

»Det har høj prioritet for at få lukket Popcorn Time, som allerede er blevet lukket i England, men vi ved godt, at lige så snart det sker, så flytter aktiviteterne et andet sted hen. Sådan er det generelt. Lukning af pirattjenester bliver meget hurtigt ineffektivt, fordi de bare popper op igen et andet sted. Derfor arbejder vi med mange forskellige tiltag,« siger hun.

Retshåndhævelse og lukning af tjenester er et af dem.

»Men det er vigtigt, at vi også samarbejder med alle aktørerne på nettet, så alle kan se, at det er en fordel at få pirateri stoppet. F.eks. ved at ramme bagmændene på økonomien,« siger Maria Fredenslund.

RettighedsAlliancen overvåger ulovlig trafik – ikke de enkelte brugere, og danske film som f.eks. »Kvinden i buret« og »Nymphomaniac« er f.eks. populære særligt i Rusland, hvor der findes versioner med russisk tale. Filmen »Fasandræberne« blev i årets første tre måneder streamet ulovligt ikke mindre end 56.967 gange.

I begyndelsen af 00erne så det ud til, at det var lykkedes at dæmme noget op for pirateriet, særligt i musikbranchen, hvor bl.a. Spotify var med til at lede piratbrugere over på lovlige sites, men de seneste år er brugen af ulovlige tjenester igen steget.

»Ulovlig streaming er et meget stort problem, og vi oplever en dramatisk udvikling i omfanget anført at den model, som Popcorn Time bruger. Vi kan konstatere, at salget på det, vi kalder home entertainment-formaterne, som omfatter digitalt køb, digital leje og fysisk salg, er under pres. Når vi sammenligner filmtitler, kan vi se, at salget falder,« siger Paw Borregaard, kommerciel direktør i Nordisk Film.

Han nævner som eksempel, at filmen »The Hunger Games: Mockingjay«, som kom i marts, har solgt langt mindre i home entertainment-regi, end forgængeren, »The Hunger Games: Catching Fire«, gjorde et år tidligere.

»Det ser vi som en effekt af ulovlig streaming, og det er en generel udvikling, som andre digitale forhandlere som f.eks. TDC/Blockbuster også ser,« siger Paw Borregaard.

Han mener, at denne udvikling kan underminere Nordisk Film og andre filmselskabers økonomi og dermed mulighederne for at investere i nye film.

Forsøger at ramme bagmændenes økonomi

RettighedsAlliancen deltager i samarbejde med Kulturministeriet i to netværk, hvor forskellige aktører samarbejder om at bekæmpe piratkopiering. Det ene netværk forsøger at stoppe ulovlighederne ved at ramme bagmændene på økonomien, bl.a. ved at stoppe betalingssites og de annoncer, som bagmændene tjener deres penge på.

Det er tjenesternes store trafik, der lokker annoncørerne til, og der er både eksempler på anerkendte annoncebureauer, der sælger annoncer for offentlige virksomheder, og mere »flossede« bureauer, som sælger annoncer, der aldrig bliver bragt. Det andet netværk arbejder med at promovere lovlig streaming. Når en tjeneste er lukket ned, vil brugere – hvis de forsøger at komme ind på sitet – få oplysninger om, hvor de lovligt kan hente materialer.

Maria Fredenslund siger, at retssagerne – både de civile og politisagerne – har haft stor betydning for bekæmpelsen af piratkopiering af film og serier.

»Det bliver lettere at blokere for de populære, ulovlige sites, fordi vi har fået dem sat i system. Det behøver ikke længere at være så langvarigt og bevistungt at gennemføre sager, hvor man vil have teleselskaber til at lukke for adgangen til ulovlige sites. Retssagerne tager typisk to-tre måneder, og når en sag mod ét selskab er afgjort, så vil de øvrige selskaber via en såkaldt code of conduct, som branchen har tiltrådt, rette ind og gøre det samme,« siger Maria Fredenslund.

Hun så gerne, at politiet forstærkede indsatsen på området f.eks. ved at oprette en enhed med særligt fokus på området.

»Vi mener, at det er en samfundsopgave at lukke disse tjenester. Flere undersøgelser, bl.a. fra Europol, viser, at der kommer penge ind i disse systemer, som bliver brugt i forbindelse med menneskehandel og anden kriminalitet. Retssystemet skal blive bedre til at håndtere det her område.«

Klaus Hansen, direktør i Producentforening, som er filmproducenternes organisation, mener også, at politiets indsats skal styrkes.

»RettighedsAlliancen udfører et supergodt arbejde, men alle de initiativer, der hidtil er blevet taget fra politisk hold og fra RettighedsAlliancen, har ikke betydet et fald i ulovlige downloads. Tværtimod er der sket en vækst, og derfor skal der noget mere til. Teleindustrien skal uden retsafgørelser være med på administrativt at lukke adgangen til ulovlige sites, hvis det er indlysende, at de er ulovlige. Og så skal politiindsatsen styrkes,« siger Klaus Hansen.