Hun satte ild til sin bh – og så kom brandvæsnet

Du ved, at hun skrev »Jolene«, at hendes bryster ikke er ægte, og at hun ejer forlystelseshaven Dollywood. Men vidste du, at hun engang tabte en konkurrence, hvor det gjaldt om at ligne hende mest? Her, inden koncerten i Forum, er Dolly Parton fra A til Å.

Læs her musikredaktionens bud på Dolly Parton fra A til Å. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Awards og hædersbevisninger har der været masser af i Dolly Partons karriere. Hun har blandt andet modtaget otte Grammy Awards og været nomineret i alt 46 gange – hvilket ingen anden kvindelig kunstner har præsteret.

Brysterne er en stor del af Partons image og emne for massevis af sange af andre kunstnere. De er nævnt i forskellige sange som »Talk Like Sex« af Kool G Rap & DJ Polo, »Crazy Rap« af Afroman, »Lollipop Remix af Lil Wayne feat. Kanye West og »Make Me Proud« af Drake feat. Nicky Minaj.

Covergirl på et mandemagasin? Playboy har gennem årene tilbudt Parton uhyrlige summer for at posere på forsiden af bladet, men hun har gentagne gange afslået tilbuddet. I oktober 1978 kom hun dog på forsiden iført komplet Bunny-outfit. Magasinet bragte samtidig et fremragende interviewportræt af Lawrence Grobel, der for første gang formåede at komme bag om personen Parton.

Dollywood er Dolly Partons egen forlystelsespark beliggende i Pigeon Forge, Tennessee. Stedet har været en forlystelsespark i mange år, men tog navneforandring og skiftede tema, da Parton blev involveret i midten af 1980erne. Hun ønskede at give noget tilbage til det område, hvor hun stammer fra. Dollywood er i dag områdets største arbejdsgiver og har 2,5 millioner besøgende årligt.

Evig troskab er en grundsten i sangerindens privatliv. Selv om Parton kalder sig for en flirt, har hun været i det samme ægteskab i 48 år. Hun er gift med asfaltarbejderen Carl Dean som hun mødte på vaskeriet Wishy Washy i Nashville. Og de to har i øvrigt bryllupsdag i dag, den 30. maj.

Fåret Dolly - verdens første klonede dyr - kom til verden i 1996, og er opkaldt efter sangerinden. Videnskabsmændene sagde omkring navnevalget: »Dolly er skabt ud af en celle fra en brystkirtel og vi kunne ikke komme på et par mere imponerende af slagsen end Dolly Partons.«

Gode kandidater til at spille rollen som Parton i en film er svære at finde. Selv mener Dolly Parton, at Scarlett Johansson er den bedste kandidat.

Hits har Dolly Parton haft talrige af. »Jolene« fra 1973 er et af de absolut største og er blevet fortolket af mange andre kunstnere – fra The White Stripes over Olivia Newton-John til The Sisters of Mercy og Sophie Ellis-Bextor.

Imagination Libary er navnet på et af de mange velgørenhedstiltag, Parton er involveret i. Hun holdser selv af at læse bøger og har stiftet en organisation, der hver måned sender en bog ud til 700.000 børn. Fra de bliver født til de begynder i børnehaven,

»Jordnær« er det udtryk, Parton bruger, når hun skal nævne de countrysangerinder, hun sætter mest pris på. »Min favorit er Miranda Lambert. Jeg kan godt lide, at hun er jordnær og bare er en rigtig kvinde.«

Kirurgi har altid været med til at holde Parton ung. Et berømt citat lyder: »Det kræver mange penge at se så billig ud«, og hun har aldrig lagt skjul på, at hun har brugt store beløb på plastikkirugi. I The Oprah Winfrey Show i 2003 sagde hun, at det har været nødvendigt for at opretholde sit image, men hvis hun fik ét facelift mere, ville hun sandsynligvis se ud, som om hun havde fuldskæg.

Lookalike-konkurrencer med kendte personer er populære i USA, hvor fantasien ofte overgår virkeligheden. Parton har engang tabt en Dolly Parton-lookalike-konkurrence.

Miley Cyrus, der er tidligere barnestjerne i TV-serien »Hannah Montana« og nu popstjerne in spe, har Parton som gudmor. Parton har i mange år haft en tæt venskab med Miley Cyrus’ far Billy Ray Cyrus, der har turneret med Parton og samarbejdede med hende på nummeret »Romeo« i 1993.

»9 To 5« er et af Dolly Partons største succeser. I 1980 fik Parton sin første rolle som skuespiller i filmen af samme navn, hvor hun spillede sekretær side om side med blandt andre Jane Fonda og Lily Tomlin. Under indspilningerne sad hun og tappede med sine meget lange akryl-fingernegle på et skrivebord og syntes, at det lød som en skrivemaskine. Dermed fik hun ideen til filmens titelsang, der blev skrevet på sættet og blev et hit over hele verden.

Overdrivelsen er en af Partons humoristiske greb: »Jeg er naboens søde pige. Hvis din nabos pige altså er en forlystelsespark.«

Protester er ikke usædvanlige hos Parton, men ofte blandet op med humor på bedste standup-manér. Her om mandschauvinisme og kvindeundertrykkelse: »Jeg var den første til at brænde min bh – det tog brandvæsenet fire dage at slukke den.«

Queer-miljøet - der har fokus på homoseksuelles rettigheder og minoritsseksualiteters vilkår - har altid haft en forkærlighed for Parton. Hun har i øvrigt selv sagt, at var hun blevet født som mand, ville hun have været drag queen.

Rønne er det rette ord at bruge om det hus, Parton voksede op i med sin mor og far og 11 søskende. Et slidt værelse uden elektricitet. Når ildfluene fløj, samlede familien dem i et glas og brugte dem som lampe.

Smoky Mountains-bjergene lå lidt nord for huset, hvor Parton voksede op. Her fandt hun siden inspiration i den såkaldte mountain music, hvor forskellige former for folkemusik forenes.

Tobaksarbejderne i barndommens Sevier County, Tennessee, tjente ikke det store. Heller ikke Partons far. Ved hendes fødsel blev jordemoderen betalte med en pose mel.

Upopulær var Parton ikke i sin barndom. Det har flere barndomsvenner fortalt. Selv har hun dog sagt noget andet: »Jeg hadede skolen. Selv i dag gør synet af en skolebus mig deprimeret«.

Variation er afgørende for Parton og del af en større sag. Hun vil ikke begrænses, men føle sig fri: »Jeg vil ikke holde mig selv tilbage, bare fordi der er nogen, ikke vil acceptere, at jeg kan mange ting.«

Whitney Houston sang Partons »I Will Always Love You« i 1992 og ikke et øre var tørt. Men sangen handler faktisk ikke om et kærlighedsbrud, men om dagen, hvor hun skiltes fra sin musikalske partner, Porter Wagoner.

X-faktor har Parton på så mange niveauer. Hvad angår den smukke, lyse stemme, så er den en sopran.

»Y’all Come« har Parton sunget og måden at synge »y’all« på i stedet for »you all« er typisk for Syden, hvor hun er vokset op.

Zzzz. Hvorfor sover Dolly Parton på ryggen? Spørgsmålet bruges som svar på spørgsmål, hvor svaret er åbenlyst.

Ægthed er et begreb, der altid er i spil omkring Parton, der er fuld af plastic og malet med sminke, men hun synger med en egen oprigtighed og autenticitet.

Øer optræder i en af karrierens største hits, nemlig »Islands In The Stream«, som hun sang med Kenny Rogers. Sangen er i øvrigt skrevet af Bee Gees og opkaldt efter en roman af Ernest Hemingway.

Årene er, med lidt hjælp, gået sporløst hen over Parton, der fylder 69 til januar.