Har du også undgået 3D-brillerne i biffen? Bestemte film skal stadig ses i tre dimensioner

Der er en vigende interesse i Danmark for at se film i 3D, men bestemte film skal stadig ses i tre dimensioner.

Mens behovet for at se 3D-film er faldende i Europa, er det stadig sgtort i andre verdensdele, som Kina og som her i Indien, hvor billedet er taget i en biograf i Mumbai. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANISH SIDDIQUI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske biografgængeres interesse for 3D-film er faldende, og tendensen går igen over hele Europa. Det fortæller filmchef i Nordisk Film, Christian Hansen, og af samme grund er antallet af titler, der vises i 3D i Nordisk films biografer, reduceret fra et omtrentligt antal på 35 årlige titler til omkring 20.

Mange danske familier kender dilemmaet, når man skal ind og se en af de store science fiction-film eller animationsfilm i biograferne: Skal man betale ekstra for at få filmoplevelsen i 3D, eller skal man spare og se den i »gammeldags« 2D og samtidig tilgodese de af familiens medlemmer, der ikke bryder sig om at sidde med de særlige briller på.

»Vi kan tydeligt mærke en faldende interesse blandt danskerne for at se 3D-versioner af nye film. Efter nogle år med relativt mange titler har det fundet sig et stabilt, men lavere leje,« siger Christian Hansen.

Blandt nye titler, der tidligere ville have været udsendt i 3D, nævner Christian Hansen science fiction-filmen »Blade Runner 2049« og actionkomedien »The Kingsman: The Golden Circle«, der havde premiere sidste efterår og filmen »Mazerunner: Dødskuren«, der har premiere i næste uge.

Der er betydelige forskelle på, hvor stor en andel af en films samlede salg, der går til 3D-versionen, og hvilke der går til 2D-versionen. En af de film, der i nyere tid har haft den højeste andel af 3D-billetter, er den populære »Star Wars«-franchise, som er blevet overtaget af Disney. Siden 2015 har der ved juletid været premiere på en ny »Star Wars«-film, og her er tendensen også tydelig. Til »The Force Awakens« fra 2015 blev der solgt omkring 50 procent flere billetter til 3D-versionen end 2D-versionen, men på den seneste, »The Last Jedi«, blev der solgt færre 3D-billetter end 2D-billetter, siger Christian Hansen.

Årsagen til den vigende interesse for de tre dimensioner går tilbage til starten af renaissancen for de tredmiensionelle film. Selv om bølgen oprindeligt blev ført an af store 3D-satsninger som James Camerons »Avatar« fra 2009, kom der i løbet af nogle år titler til, som i udgangspunktet ikke var tænkt som 3D-film, hvilket skyldtes, at man udviklede en omkostningslav teknik til at lave 3D-versioner af 2D-film.

»Markedet blev oversvømmet af 3D-film, som ikke i deres måde at fortælle på medtænkte den tredje dimension,« siger Christian Hansen.

Nogle biografer satser fortsat hårdt på 3D. I CinemaxX råder filmchef Rikart Købke over fremvisningsapparater med såkaldte dobbelt-objektiver, hvilket, erkender han, kun vides af folk, »der går meget op i hifi og den slags«.

»Men vores biografpublikum har stadig store oplevelser med 3D, og interessen er stadig stor. Tendensen er, at folk i forvejen er klar over, hvilke film der er værd at se i 3D. Mange har læst om det på forhånd, når instruktøren specifikt har lavet filmen med henblik på 3D,« siger Rikart Købke, der nævner en film som »Jurassic World« der i 2015 fik et stort 3D-publikum i CinemaxX.

I brancheforeningen Danske Biografer vurderer formanden Kim Pedersen, at der i øjeblikket er et stabilt publikum til 3D-film, som dog er langt fra det niveau, biograferne oplevede i forbindelse med James Camerons »Avatar«, som var systemets gennembrud i Danmark.

»Man kan også konstatere en tilbagegang i antallet af film, som er tilgængelige i 3D, hvilket paradoksalt nok er en positiv udvikling, som jo betyder, at kun de allerbedste 3D-film bliver præsenteret for det danske publikum. Vigtigst er det dog, at biograferne tilbyder publikum frit valg, om man vil se filmene i 3D eller 2D,« siger Kim Pedersen, der også forestiller sig, at man inden længe vil komme til at opleve en relancering af 3D-effekten, efterhånden som den teknologiske udvikling bliver bedre.

»Ultimativt at man kan se 3D-film uden særlige briller,« siger han.