Emma Stone: »Jeg kan godt lide ideen om at blive bange for noget«

Emma Stone er midt i 20erne og arbejder sammen med de allerstørste. Hendes talent har ført hende til forreste række ved Oscar-festen og nu til filmfestivalen i Cannes. Det er surrealistisk og skræmmende, siger stjernen.

Emma Stone ved visningen af »Irrational Man« i Cannes. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CANNES: Hun slog igennem som en modig high school-pige i »Easy A«, blev siden hen Spidermans store kærlighed, tjenestepigernes forkæmper i »Niceville« og ikke mindst datter af en birdman.

Emma Stone er gået benhårdt efter Hollywood, og otte år efter sin spillefilms­debut i teenagekomedien »Superbad« kan hun for alvor sætte et stort flueben i feltet »stjernestatus«.

Hun siger selv, at turen har været vild, og selv om hun efterhånden må være vant til succesen, er der alligevel nogle ting, man ikke bare lige vænner sig til, mener den amerikanske skuespillerinde. I februar var hun eksempelvis nomineret til en Oscar for sin præstation i »Birdman«.

»Det hele var meget surrealistisk. Vi sad på forreste række, og min mor var med. Det var jo helt vildt at sidde på forreste række til et Oscar-show,« udbryder 26-årige Emma Stone, da Berlingske møder hende på Hotel Martinez i Cannes. Det sker forud for Cannes-premieren på Woody Allens nye film, »Irrational Man«, som har Emma Stone i en af hovedrollerne og Joaquin Phoenix i den anden.

»Jeg har heller aldrig før været i Cannes, og jeg hører, at der er trapper på den røde løber. Det bliver sikkert også surrealistisk,« siger Stone.

»Jeg overvejer at efterlade en sko ligesom Askepot – bare for at se hvad der sker,« tilføjer hun, hvorefter hendes hæse, dybe stemme knækker ud i et lille grin. Og hun ligner da også en pige fra et eventyr, som hun sidder der på hotelværelset iklædt en lang og luftig blomstret kjole og med skulderlangt bølget hår, der følger hendes bevægelser.

Rollen skal være anderledes

»Irrational Man« blev vist fredag uden for konkurrence. I filmen møder man filosofiprofessoren Abe Lucas, som ikke kan finde nogen mening i livet, selv om han er en legende inden for sit felt og godt ombejlet af damer – heriblandt Emma Stones karakter, Jill, der er den dygtigste elev på filosofiholdet.

De to bliver tætte venner og mere til. En dag får Abe Lucas dog en åbenbaring, der gør ham høj på livet igen, men sætter forholdet til Jill på spidsen.

Jills fascination af Abe Lucas er interessant, medgiver Emma Stone, men egentlig mener hun ikke, at hun og Jill har meget andet end de store katteøjne, det brede smil og det røde hår tilfælles.

»Hun går på college, hvilket jeg ikke kan relatere til, fordi jeg aldrig selv har gået på college«.

»Og for at være helt ærlig, kan jeg bedst lide det, jeg ikke selv kan relatere direkte til. I stedet for at være hende, som redder ham fra at være trist og deprimeret, trækker hun velvilligt den her giftige energi ind i sit eget liv. Hun føler, at hun er for ren og veltilpasset,« forklarer den amerikanske skuespiller.

»Og hvem har lyst til at bringe sådan en sygelighed ind i sit liv?,« spørger hun.

Tilsyneladende ikke Emma Stone, men det var også det, hun fandt tiltrækkende ved rollen.

»Jeg synes efterhånden, det er kedeligt, hvis jeg tænker »det her er lige mig«, eller »jeg kan se så meget af mig selv i den rolle«. Jeg kan godt lide, at mine roller minder mindre og mindre om mig, for så kan jeg udforske nye sider, jeg måske ikke har tilladt mig selv at have før. Det synes jeg er interessant, og det fascinerer mig lige nu,« fortæller skuespilleren.

Phoenix var filmens største jackpot

Emma Stone fik sin Woody Allen-debut, da hun spillede over for Colin Firth i »Magic in the Moonlight«. Også denne gang har samarbejdet med Woody Allen været en god oplevelse, forklarer hun. Emma Stone mener, at de to har samme form for humor og lyser også op, da hun fortæller, hvordan Woody Allen instruerer og præsenterer nye detaljer.

»I en scene rider jeg på en hest, og der sagde han: »Jill rider. Er du bange for heste?« Og ja, det var jeg. »Bare ærgerligt, du skal ride.« Og så kom jeg op på hesten, og han grinede, som jeg aldrig har set nogen grine før.«

»Han var meget klar omkring, hvad han ville have, og hvad han forventede. Men han er også meget åben og nyder processen,« siger Emma Stone.

En af de største grunde til, at den unge skuespiller takkede ja til filmen, var dog skuespilleren Joaquin Phoenix, der bl.a. er kendt for store roller i »Gladiator«, »Walk the Line« og »The Master«.

»Jeg har aldrig været så intimideret af en skuespiller, som jeg var af Joaquin. Jeg har altid elsket ham i alt, hvad jeg har set ham i. Men da jeg så ham i »The Master«, tænkte jeg: Han er på et helt andet niveau, og jeg ved ikke engang, hvordan man kan spille sammen med én som ham. Han er så fantastisk meget i live og så rå,« siger Emma Stone, der dog understreger, at Phoenix bestemt ikke er intimiderende som person. Skuespillerinden tror dog, at følelsen har gavnet scenerne i filmen.

»Det presser én til at være mere ærlig og skrælle flere og flere lag af. Det gjorde det i hvert fald for mig.«

I det hele taget er Emma Stone begyndt at afsøge de muligheder, som hun ikke føler sig helt tryg ved.

»Min søgen efter noget, der er forskelligt fra mig selv, eller som udfordrer mig, er blevet det, jeg vil, i stedet for det, jeg gemmer mig for,« siger hun.

Næste projekt er da også sådan et af slagsen. Hun skal medvirke i musicalen »La la land« instrueret af Whiplash-instruktøren Damien Chazelle.

»Jeg kan godt lide ideen om at blive bange for noget, og det her skræmmer mig,« siger hun.

»Jeg elsker »Whiplash«, og instruktøren er ung og interessant.«

Men kan Emma Stone blive ved med at finde ting at lave, der skræmmer hende?

»Nu får vi se. Jeg tror altid, der vil være skræmmende ting derude. Og det behøver jo heller ikke altid være skræmmende. Nogle gange kan det også bare være lykkeligt og sjovt. Men det er dejligt, når ens arbejde er udfordrende. Det styrker.«

»Irrational Man« får dansk premiere senere i år.