Debatten raser på Facebook: Må man vise Henrik Dahl i naziuniform?

Digteren Yahya Hassan har på Facebook afprøvet grænserne for ytringsfriheden. Bl.a. ved at kalde debattøren Henrik Dahl for et »højreorienteret svin« og true Radio 24Syvs Mads Brügger med sine fætre.

»Hvorfor er det mere forfærdeligt at portrættere Henrik Dahl i naziuniform, end det er at portrættere Muhammed med en bombe i sin turban?« siger Yahya Hassan i BT. Arkivfoto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte som en uskyldig leg med ord, men endte med hadefulde ytringer på Facebook fra digteren Yahya Hassan, da debattør og folketingskandidat for Liberal Alliance Henrik Dahl lørdag delte en artikel fra BT på Facebook med kommentaren »Den formodede digter forstår den formodede gerningsmand. Formodentlig.«

»Jeg har haft en lille »kampagne« på min facebookside, hvor jeg har lavet sjov med ordet »formodet«, fordi jeg syntes, det var komisk at blive ved med at kalde Omar el-Hussein for den »formodede« gerningsmand,« forklarer Henrik Dahl. »Da jeg så artiklen i BT, hvor der står, at selv om Yahya Hassan tager afstand fra den formodede gerningsmand, erklærer han samtidig, at han på nogle punkter faktisk godt kan forstå ham, postede jeg den på Facebook. Det var ordet »formoder«, der fik mig til at lægge det citat op.«

Henrik Dahls opdatering blev startskuddet på flere dages hidsig debat på Facebook, hvor Yahya Hassan bl.a. kaldte Dahl for et »højreorienteret svin« og postede et manipuleret billede, der viser Henrik Dahl iført naziuniform. Også andre fik grovfilen. Forfatteren Kristian Ditlev Jensen blev kaldt fed og fik besked på at »tørre sig i røven i stedet for at gå rundt og lugte af lort«, og kanalchef på Radio 24Syv Mads Brügger fik at vide, at Hassans fætre ville komme efter ham.

Yahya Hassan har lagt dette manipulerede billede af Henrik Dahl i naziuniform ud på Facebook. Fold sammen
Læs mere

Han har tidligere oplevet noget, der mindede om trusler fra Yahya Hassan i et forsøg på at bremse et radioprogram, digteren selv frivilligt havde medvirket i. I denne weekends debat skriver Yahya Hassan: »Du er ikke glemt, op til flere fætre er allerede blevet orienteret om dine ugerninger, og de glæder sig til at få en pædagogisk snak med dig.« Afsluttet af en smiley, der blinker.

»Folk opfatter det som sjov, men spørgsmålet er, hvor sjovt det egentlig er? Jeg tænker også, at hvis han fortsætter, som han gør nu, så ender det galt. Så kommer han til at træde helt vanvittigt ved siden af,« siger Mads Brügger.

»Det har han ret til«

Henrik Dahl tager Yahya Hassans reaktion afslappet.

»Hele ideen med ytringsfriheden er, at det har han ret til. Der kommer ikke en morderbande efter Yahya Hassan, fordi han laver et fotoshop af mig i en naziuniform. Det er hele pointen,« siger han.

»Men selv om man har ret til at ytre sig, har man jo ikke krav på respekt, man har ikke krav på, at folk synes om, hvad man siger,« understreger Henrik Dahl. »Jeg får ikke respekt for manden, men folk har ret til at sige åndssvage ting. «

I løbet af søndagen blandede forfatteren Kristian Ditlev Jensen sig i debatten: »Så længe I ikke skyder hinanden, må I kalde hinanden lige hvad I vil, bare I kalder på mig, når der er pandekager. Fuld ytringsfrihed. Enjoy.«

Det affødte en længere svada fra Hassan, bl.a.: »Jeg er forlagsredaktør på Gyldendal og du bliver ikke udgivet på min vagt, din Ditlev Jensen agtige idiot.«

Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis bekræfter, at der har været samtaler om et samarbejde.

»Dem håber jeg, der kommer noget ud af. Men der er ikke indgået nogen aftale endnu,« siger han uden at ville uddybe, hvad samarbejdet kan indebære.Vil I kunne samarbejde med en digter, der på den her måde kommer med tilsvininger af nærmest injurierende karakter over for forfatterkolleger og andre?»Det håber jeg,« siger Johannes Riis.

Trykprøve på ytringsfriheden

Kristian Ditlev Jensen ser ikke Yahya Hassans udfald som en konkret trussel.

»Jeg læser det bare som hans måde at gøre opmærksom på, hvordan muslimer kan opleve det – og så vende det om: Hvad nu, hvis det var mig, der havde magt til at kunne sætte mig i vejen for dig?« siger han.

»Jeg oplever det som en meget faglig debat om: Må man sige, hvad man vil, i Danmark? Og det diskuterer vi så. Det store problem med Yahya Hassans forsøg på at afprøve, om nogle bliver sure, er, at han ikke har forstået, at hvis man tegner Muhammed med en bombe i turbanen, risikerer man sit liv. Hvis man skriver, at jeg er tyk, får man et pænt svar. Det, synes jeg, er en meget tydelig forskel. Hvis Yahya Hassan ikke forstår det nu, må han hellere se at lære det.«

Ifølge Yahya Hassan selv handler hans udtalelser og fotomanipulationen om at trykprøve ytringsfriheden. Om at vise det aburde i ideen om ubegrænset ytringsfrihed.

»Hvorfor er det mere forfærdeligt at portrættere Henrik Dahl i naziuniform, end det er at portrættere Muhammed med en bombe i sin turban? Det ene indikerer, at en højreorienteret er nazist, mens det andet indikerer, at en muslim er jihadist. Begge dele er efter min mening forkerte, men det var ikke mig, der opfandt omgangsformen og fremgangsmåden, jeg kopierer den bare i en anden sammenhæng for at illustrere det latterlige i absolut ytringsfrihed,« siger han til BT.

Yahya Hassan opfordrede efter sine udtalelser og billederne af Henrik Dahl i naziuniform folk til ikke at tage hans udfald for alvorligt:

»Jeg håber ikke, I tager mine eksempler alt for ilde op, jeg giver ikke udtryk for mine holdninger, hverken hvad angår Henrik Dahl-billedet eller denne tekst (om Kristian Ditlev Jensen, red.), jeg forsøger blot at eksemplificere egen argumentation,« skrev han mandag i en tråd på Facebook.