Forlægger tør ikke lægge navn til ny Muhammed-satire

På fredag udkommer den engelske religionskritiske tegneserie »Jesus og Mo«, men efter attentaterne i København og Paris tør den danske forlægger ikke lægge navn til udgivelsen.

Omslaget på den engelske tegneserie »Jesus og Mo«, der nu udgives på dansk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jesus og Muhammed er på bar. Muhammed spørger om Jesus vil ha’ nogle peanuts. Jesus siger ja tak og holder hånden ud, men jordnødderne drysser tværs gennem naglehullerne. »Jeg glemmer det hver gang,« siger Jesus slukøret.

Dette er en af vitserne i tegneserien »Jesus og Mo«, der på fredag udkommer på et dansk forlag. Hvilket forlag vides ikke, da forlagets ejer af sikkerhedshensyn ikke ønsker navnet frem.

Serien er tegnet og forfattet af en britisk tegner, og i Storbritannien vakte den debat, da et parlamentsmedlem modtog dødstrusler efter, at han havde tweetet tegninger fra den.

»Det er vigtigt at få udgivet bogen i Danmark, fordi den er sjov og god, og fordi den passer ind i den danske satiretradition. Den er et anderledes underfundigt og vittigt indslag i religionsdiskussionen,« siger bogens danske forlægger.

I Storbritannien er serien udkommet på nettet i ti år, har også været trykt i tidsskriftet »The Freethinker«, og den danske udgave har været planlagt siden september. Efter attentatet på Charlie Hebdos redaktion, besluttede redaktionen dog, at serien skulle udgives anonymt i Danmark.

»Det er fantastisk ærgeligt og på sin vis også et nederlag, men jeg har ansatte og familie at tage hensyn til, og det vigtigste er dog, at den overhovedet kommer ud,« siger den danske forlægger.

Intern diskussion på forlaget

Der blev også brug for dybe indåndinger i den forgangne weekend, da København genlød af skudsalver, men efter en ny intern diskussion på forlaget og en ny konsultation med seriens engelske ophavsmand, besluttedes det at fortsætte udgivelsen.

På spørgsmålet om Danmark ikke i højere grad har brug for dialog og forsoning mellem kristne og muslimer, eller melllem ikke-troende og muslimer, end en ny bunke Muhammed-tegninger, siger forlæggeren:

»Det, at man udgiver en satirisk bog, udelukker jo ikke dialog, og det er jo kun et meget lille mindretal som potentielt vil reagere med at føle sig krænkede. De fleste af mine muslimske venner synes faktisk, at serien er sjov, og iøvrigt gør den lige så meget grin med kristne og jøder som muslimer,« siger forlæggeren.

Kristne bør iøvrigt ikke føle sig mere i pagt med moderne tankegang end muslimerne, siger forlæggeren, selvom det er de sidste, han anser for at være den største trussel. Ganske vist er det et mindretal af danske kristne, der mener, at Bibelen er skrevet af Gud eller på anden vis skal tages alt for bogstaveligt, men der er tegn på, at den kristne fundamentalisme i Danmark er i vækst, siger forlæggeren.

»Sagen om præsten Per Ramsdal, der ikke troede på genopstandelsen og derfor kom til tjenstlig samtale, viser, at spørgsmålet om en alt for bogstavelig tro stadig er levende i Danmark,« siger den danske forlægger.

I Trykkefrihedsselskabet, hvis tidligere formand Lars Hedegaard har været udsat for mordforsøg, har formanden, Katrine Winkel Holm, forståelse for forlagets ønske om anonymitet.

»Det optimale ville være, hvis de stod frem med navns nævnelse, og det ville de kunne gøre, såfremt Danmark befandt sig i en normaltilstand. Men weekenden viser, at risikoen er reel, og når man foretrækker at være anonym af frygt for attentater, er det desværre mest af alt et udtryk for rettidig omhu,« siger Katrine Winkel Holm.

Vil man anskaffe sig bogen kan betale via mobile pay, og følge anvisningerne på hjemmesiden www.jesusandmo.net/dansk. kultur@berlingske.dk