Dansk Skuespillerforbund advarer: Virksomhed udnytter unges drøm om Hollywood

En amerikansk virksomhed lokker unge danske skuespillere med en karriere i Hollywood. Men prisen er høj, og fraværet af egentlig udbytte tilsvarende. Det får Dansk Skuespillerforbund til at advare mod virksomheden.

Hollywood Walk of Fame. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevork Djansezian
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er tilladt at drømme. For skuespillere kan det strække sig så langt som til drømmen om en karriere i Hollywood. Håbet om at blive den næste dansker der, ligesom Connie Nielsen og Nikolaj Coster Waldau gjorde det, indtager Hollywood er stort. Det har fået nogle unge skuespillere til at skrive kontrakt med den amerikanske virksomhed CIA Multinational Corporation. Virksomheden lover nemlig unge skuespillere en genvej til den karriere, de går og drømmer om. Men kontrakten er tvivlsom. Det afslører DR, der har været i kontakt med flere personer, der føler sig snydt af virksomheden.

Dansk Skuespillerforbund advarer nu sine medlemmer mod at indgå en aftale med virksomheden. Det gør de, fordi aftalerne sætter skuespillerne i en ugunstig situation, hvor de blandt andet skal betale knap 28.000 kroner, samt 20 procent af alt fremtidig indtjening til virksomheden.

Til gengæld lover virksomheden at skaffe filmroller, og at lave en såkaldt portefølje, der fungerer som salgsmateriale for skuespilleren. Det er ifølge Dansk Skuespillerforbund ikke i orden.

»Man skal betale et højt beløb for at få en chance for en rolle. Det er den omvendte verden. I vores branche kommer man med sin faglighed og kunnen først. Man starter ikke med at betale for at få et arbejde,« siger Katja Holm, der er formand for Dansk Skuespillerforbund.

Siff Andersson er en af de skuespillerhåb, der har indgået en tvivlsom aftale med CIA Multinational Corporation i håbet om, at virksomheden kunne hjælpe hende på vej. Sådan gik det ikke.

»De fortalte mig en masse ting om, hvordan Hollywood fungerer, og om hvordan jeg kunne blive en stor stjerne, hvis jeg blev en del af dem. De ville sørge for at sende mit materiale videre til agenter, der ellers ikke ville kigge på det. Men det gjorde de ikke,« siger Siff Andersson.

Og det er ifølge Katja Holm helt urimeligt. Hun mener, der er tale om udnyttelse, fordi branchen er svær at slå igennem i. Hun mener heller ikke, at virksomheden kan tillade sig at kræve den høje engangsydelse og fremtidige procentsats af skuespillernes indtjening, og ej heller at bede skuespillerne om at hverve nye kunder.

»Man udnytter deres håb og drømme. Porteføljen kunne man lige så godt selv have lavet. Og man får ikke de roller, de lover. Man forpligter sig samtidig til at rekruttere nye kunder for dem. Det er jo helt skævt. Du betaler penge, og så skal du ovenikøbet arbejde,« siger Katja Holm.

At tage chancen

Selvom Siff Andersson var skeptisk overfor virksomheden, indgik hun alligevel en aftale med dem, fordi hun besluttede sig for at tage en chance. Og lige netop dét at tage en chance, kan være nødvendigt i skuespilbranchen, hvor kun få slår igennem.

»Jeg har før taget chancer, for det er man bare nødt til i den her branche. Og jo tættere jeg så kom på dem, og jo mere jeg snakkede med dem, jo bedre blev det – indtil de så begyndte at bede mig om at rekruttere nye kunder. Så sagde jeg stop,« siger hun.

Hos CIA Multinational Corporation forstår man ikke beskyldningerne.

»Det er langt ude. Ja, vi kræver betaling for den service, vi tilbyder. Vi rådgiver dem, hjælper og forhandler deres aftaler. Og vi tilbyder de værktøjer, de har brug for, for at gå fra at være et ungt talent, til at blive stjerne i USA,« siger Jose Manuel Forzan, der er bestyrelsesformand i virksomheden.

Dansk Skuespillerforbund advarer mod at involvere sig med CIA Multinational Corporation.