Aarhus lader op til det store kulturbrag: »Et hav af lys og varme«

Alle sejl er i bogstaveligste forstand sat til, når Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 åbner med en procession med sang, musik, billeder og tusindvis af lysende skibe. 60.000 tilskuere forventes at følge åbningsprocessionen gennem byens gader.

21BKU2107VIKINGESKIB-141010.jpg
Et af de seks vikingeskibe, der indgÔø?r i Ôø?bningen af Aarhus 2017- Baade til Aarhus 2017 opstarten - her med lys og projekter tv¶ndt. Her er bv•dene ved at blive lavet Fold sammen
Læs mere

Kun få skyer, et par grader over frysepunktet og næsten ingen vind. Umiddelbart tegner vejrudsigten godt, men husk alligevel hue og vanter, varme støvler og de lange skiunderbukser, hvis du planlægger at være blandt de op mod 60.000 tilskuere, der ventes til lørdag aftens festlige åbning af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Op mod to timer kommer den højtidelige åbningsprocession til at vare, når de flere end 5.000 medvirkende, heraf 1.000 korsangere og musikere og tusindvis af oplyste skibe og lanterner, bevæger sig fra Musikhuset til Aarhus Havn. Et optog, der ifølge arrangørerne vil forvandle byens gader til »et flydende hav af lys og varme« og give alle, der møder op, intet mindre end en »once in a lifetime« oplevelse.

Det er den britiske teater- og eventinstruktør Nigel Jamieson, kendt fra bl.a. åbningen af De Olympiske Lege i Sydney i 2000 og åbningsceremonien til Europæisk Kulturhovedstad Liverpool i 2008, der har skabt ceremonien, stærkt inspireret af de gamle vikinger. Han har bl.a. fået bygget seks store vikingeskibe på hver 10-12 meter, udsmykket med inskriptioner fra Jellingstenene og lastet med symboler på danske værdier som frihed, velfærd og fællesskab. Skibenes sejl fungerer som lærreder, hvor publikum undervejs kan opleve visuelle fortællinger. Derudover har studerende fra Arkitektskolen i Aarhus og elever fra kommunens skoler i månedsvis haft travlt med at folde og dekorere tusindvis af papirskibe, der som sejlende lanterner skal indgå i optoget.

»I vikingekulturen blev den afdøde høvding placeret på et vikingeskib og sat ud på havet sammen med sine mest dyrebare og værdifulde ejendele. På samme måde bruger vi skibene til at fortælle historien om fortiden og vikingernes kultur samtidig med, at de understreger Aarhus’ identitet som moderne havneby. Og sidst, men ikke mindst bliver de et symbol på den rejse, vi begynder på sammen, hvor skibene repræsenterer alle vores drømme og håb for fremtiden,« har Nigel Jamieson tidligere fortalt.

I sin egenskab af protektor for Aarhus 2017 er det dronning Margrethe, der sammen med 80 elever fra Engdalskolen i Brabrand sender processionen af sted fra Musikhuset kl. 19.00. Det sker til korsang med den færøske sangerinde Eivör som solist. Også sangerne Luna og Asbjørn, DJ Static, Aarhus Symfoniorkester og Aarhus Jazz Orchestra bidrager til den musikalske underholdning under åbningsceremonien.

Når optoget kommer frem til Havnen ved Mindet, mødes alle seks vikingeskibe, og sanselige billed- og filmsekvenser projiceres op på siloerne ved havnen. Showet tager tilskuerne på en rejse fra Mælkevejens stjernevrimmel til naturens voldsomme skønhed og menneskets ødelæggelse af ressourcerne for at ende med håbet og bønnen for fremtiden – fremført af sangerinderne Luna Ersahin og Eivör.

»Det bliver en episk aften. Storslået, lysende, underholdende, følelsesladet. Alt det, vi har ventet så længe på at vise Danmark og verden, slipper vi fri på denne første aften,« siger Aarhus 2017-direktør Rebecca Matthews.

Åbningen er gratis, og alle er velkomne. Men det anbefales at bevæge sig til midtbyen med offentlig transport, da dele af Aarhus C vil være spærret for biler i tidsrummet kl. 16-23. Til gengæld vil bybusserne være gratis i tidsrummet 14-24. Man skal dog være opmærksom på, at ruterne er omlagt kl. 16-23. På hjemmesiden aarhus2017.dk finder man bl.a. kort over ruten og de bedst egnede tilskuerpladser.