Kom så, Aarhus!

Lars Rix byline Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er noget særligt over en by en mørk og råkold januaraften. Folk holder sig om muligt inden døre og hvis man bevæger sig ud, er man som regel mumificeret og haster fra A til B med øjnene stift rettet mod jorden. Men nu er der sket noget i Aarhus. Blikket blev løftet og lyset brød mørket ved en både bevægende og flot åbning af byen som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

»Kom så Aarhus!« lød den opfordrende og opmuntrende afslutning i hendes Majestæt Dronning Margrethes tale i Musikhuset, hvor den officielle åbning fandt sted og den opfordring blev efterfulgt ude i byens gader.  Her var omkring 70.000 mennesker samlet for at opleve et optog, hvor lysende skibe snoede sig fra det smukt oplyste rådhus, der stod som et fyrtårn midt i menneskehavet, og ned til havnen, hvor fyrværkeri, lyd og lys skabte en effektfuld afslutning.

Nu venter så et år, hvor ikke blot Aarhus, men hele regionen skal vise, hvad man kan kulturelt. Der hersker ingen tvivl om, at man i hvert fald gerne vil gøre det både flottere og bedre end da København var kulturhovedstad tilbage i 1996, men mere væsentligt bliver det om arrangørerne formår at skabe en fælles identitet for aarhusianerne og alle i regionen. Der vil ikke stå en kunstner på hvert gadehjørne, når det er hverdag i morgen og 2017 bliver ikke én lang gigantisk Aarhus Festuge. Det bliver en af de helt store udfordringer at binde alle de mange små og store kulturelle arrangementer sammen til ét fælles billede.

Og så bliver det store spørgsmål også om Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad formår at lokke folk til udefra. Ikke blot fra resten af Danmark, men også fra det øvrige Europa. Der er en berettiget forventning om, at man skal kunne tiltrække kulturturister fra især de øvrige nordiske lande, Tyskland og benelux-landene, men om det for alvor vil lykkes er svært at vurdere på forhånd. Trods  et budget på omkring 450 millioner, så er det ikke lige til at få øje på dén store udslagsgivende begivenhed i programmet , der vil være en publikumsmagnet og dermed garant for succes.

Men lad nu kulturåret i Aarhus komme i gang for alvor. Indledningen denne weekend var en god og lovende start, som viste, at man i hvert fald sagtens kan samle byens borgere, når det gælder. Selv en mørk og råkold januaraften.