Humørsyge Deftones gav Northside et adrenalinsus

Californierne serverede rytmiske nyrestød og flosset skønhed til UG på Northside

Northside 17.06.2016 Grøn scene. Deftones splittede pitten ad med hård rock og masser af headbangging til publikum.. (Foto: Helle Arensbak/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak

»We’re all anemic«. Vi er alle blodfattige. Sådan skiftevis messede og småpsykotisk skreg forsanger Chino Moreno i den bidske »Knife Party« et lille times tid inde i Deftones’ fandenivoldske og dybt medrivende koncert på Northside. Men blodfattigt var californiernes sæt nu langtfra. Tværtimod.

Det var rigt på både blod, sved og tårer. Følsomhed og energi smeltet sammen i en vilter og vitalt tonsende cocktail, der skiftevis aede det aarhusianske publikum med blide og bølgende passager, for dernæst at give dem tørre tæsk med stride soniske overgreb.

Slut-90ernes nu-metal-bølge kom der ikke meget godt ud af. Så er det sagt. Måske lige bortset fra Deftones, der havde langt flere strenge at spille på end Korn, Limb Bizkit og hvad nu ellers scenens andre rædderligheder hed. Moreno og kompagni har vist sig som en både holdbar og måske endnu vigtigere nysgerrig og konstant omskiftelig musikalsk størrelse. De har en glubsk appetit på at afsøge nye territorier. Og på Northside fik vi hele det deftonesske følelsesspekter serveret til noget nær UG.

Deftones besidder et imponerende arsenal af emotionalitet. Skrøbelige, dernæst nærmest voldelige det næste øjeblik. Undertiden i ét og samme nummer.

Fra starten gik med den bastante med »Rocket Skates«, over det snurrende riff og de skæve taktslag i den perfekt serverede aggressive energiudladning »My Own Summer (Shove It)« og de tunge, rytmiske nyrestød i »Diamond Eyes«, til den ulmende bølgegang i den symfoniske »Rosemary« og den flossede rastløshed i den skønhedssøgende »Digital Bath« kom orkesteret godt omkring.

De raspende toners malstrøm
Fysisk fremstår den småbuttede Moreno med hængerøvsbuksnerne, lokumbrætskægget, de kokette bevægelser og det afblegede tisgule hår måske umiddelbart ikke som nogen typisk feststarter. Men udseendet sat til side er han altså en pokkers fænomenal indpisker, som giver i vanvittige doser til sine tilhørere. Han er ganske enkelt fantastisk til at give sig helt hen til musikken. Han synker ind i de raspende toners malstrøm. Lader sig rive med.

Og revet med blev man. Gennem kvintettens fem kvarter lange seance var der ikke mange smalle steder. Der blev kastet med øl. Moreno var helt ude i fjæset på de forreste rækker, som kastede deres ubetingede kærlighed tilbage i hovedet på den sympatiske frontmand.

Sidste ekstranummer var »Bored« fra den 20 år gamle debut »Adrenaline«. Kedeligt var det langtfra. Men fuld af adrenalin. Konstant.

Hvem: Deftones
Hvor:  Green Stage, Northside Festival, fredag.

Hør Deftones nyeste album »Gore« her: