Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Min fede træner på TV3: »Det projekt er på alle måder ufedt«

Foto: TV3. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor pengegrisk har man lov at være, når man tjener penge på at latterliggøre en hel gruppe mennesker i bedste sendetid? Jeg er mor til fire, skriver speciale i journalistisk, er freelancer, har frivilligt arbejde og søger fast job som journalist. Jeg er ikke doven. Jeg er fed. Det er to forskellige ting.

I det nye program på TV3 »Min fede træner« har man nu kastet sig over at håne overvægtige danskere. I programmet skal vi se på mennesker, der engang har gjort sig bemærket på tv og nu lever af at være sig selv, spise sig 10 kilo tungere. Formålet? De skal »hjælpe« overvægtige danskere med at tabe sig. De fede skal jo bare tage sig sammen. Sådan. Væsågod!

I den bedste sendetid skal vi bodyshame voksne og børn, der er overvægtige. Tillykke TV3. I har med hjælp fra pengegriske semi-kendte realitydeltagere formået at losse til en stor gruppe mennesker, der i forvejen har det svært.

Med fare for at henvises til at spise en række tudekiks, der i øvrigt indeholder 17 kalorier pr. stk, vil jeg gerne fortælle jer, at I mangler en lang række faktorer i jeres frastødende bodyshaming-eksperiment.

10 kilo er ikke at være overvægtig. Prøv med 60 kilo, 80 kilo eller 120 kg. Prøv at have fysiske smerter i knæ og ryg, der gør det umuligt at gå særlig langt. Prøv at bukke hovedet i skam, når du ser andres blikke. At gemme sig i sort tøj, fordi du ligner et slagsmål, der er gået helt galt i farvet tøj. At gemme sig allerbagerst, så ingen kan se, hvor frastødende, du er. At få afslag på jobansøgninger, fordi du vejer for meget.

Hvad med at se dig selv i spejlet og hade det, du ser. At føle du ikke er værd at elske, at lære at kende eller være ven med. At have depression eller angst fordi du får at vide, at du ikke er noget værd som menneske – fordi du er tyk. Overvægtig. Fed. Prøv at få råbt »opfindsomme« tilråb som »fede so,« »fede svin« eller griselyde af forbipasserende på gaden, fordi du vejer for meget.

Eller blive drillet i skolen, fordi du ikke er ligeså tynd som de andre piger. Oven i det skal du naturligvis kæmpe med et hormonsystem, der ikke fungerer. Prøv det – og vend så tilbage og fortæl mig, hvordan det er at være overvægtig, og hvor nemt det er at tabe sig.

Generelt er debatten om overvægtige præget af manglende forståelse for mekanismerne bag overvægt og den overvægtige selv. Men at lave et program, hvor man gør nar af en gruppe mennesker, der i forvejen er kede af det, sparker til dem, mens de ligger ned og bodyshamer en gruppe mennesker i bedste sendetid med mennesker kendt for at knalde i reality programmer er alligevel det værste, jeg har set. Og det siger ikke så lidt med tanke på de programmer, vi præsenteres for i dag.

Tro endelig ikke, at fede mennesker ikke ved, hvordan man taber sig. Tro ikke, at vi ikke ved, hvor mange kalorier, vi må indtage om dagen, hvor mange kalorier, der er i chokoladebarer og hvor mange der er i æbler og grovpasta. Tro ikke, at vi ikke ved ALT, hvad der er at vide om kost, kulhydrater og kalorier.

Men det er ikke det, det handler om.

Det handler om, at der ligger mange følelser bag overvægt. Ligesom der gør bag anoreksi, bulimi, alkoholisme, depression, angst og så videre. Skal disse mennesker også bare tage sig sammen? Eller er vi så heldige, at det næste program bliver fire realitydeltagere, der skal drikke tre øl om dagen i en måned for derefter at hjælpe alkoholikere?

At I er med til at stigmatisere og latterliggøre en hel gruppe mennesker, der i forvejen kæmper med at blive bedømt udelukkende på deres vægt for at tjene penge, er frastødende. Kunne man forestille sig, at man kunne bruge sin status som kendt på en mere respektfuld og sympatisk måde? Eller er vi kommet dertil, hvor det er okay at udstille en gruppe mennesker som grådige madsvin, der bare skal tage sig sammen? Gad vide, hvem den næste gruppe mennesker, der står for skud bliver, når Mascha, Frederik, Kira og Sara Maria skal have penge på kontoen?