Ny front mod »fedthad« sætter sindene i kog

Hademails er strømmet mod initiativtagerne til organisationen Fedfront siden dens lancering i sidste uge. Den store opmærksomhed viser, at der er brug for den, mener stifteren. Hun hæfter sig ved den store opbakning, som den nye organisation også har fået.

ARKIVFOTO: Komiker Sofie Hagen er blandt initativtagerne til Fedfront, som er en ny kropsaktivistisk organisation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andrea Storgaard Brok er ikke vant til at få over 100 mails på under et døgn, men siden hun sammen med komikeren Sofie Hagen lancerede organisationen Fedfront, har de selverklærede kropsaktivister haft travlt ved tasterne.

»Det har været meget overvældende med al den her opmærksomhed,« siger Andrea Storgaard Brok.

Fedfront er en ny bevægelse, som vil skabe en sammenslutning af tykke mennesker. Formålet er med egne ord at »bekæmpe fedthadet«. Organisationen vil gennem aktivisme og repræsentation i medierne stoppe diskrimination af overvægtige, og initiativtagerne håber med tiden at have lokalafdelinger i hele landet.

Andrea Storgaard Brok fortæller, at hun siden offentliggørelsen har modtaget adskillige hademails. Et langt kommentarspor på Politikens facebookvideo vidner om, at det er kontroversielt at kæmpe for retten til at være tyk.

»Hun ved godt, at det at være tyk er et valg, hun selv tager, plus det forkorter hendes livstid? Eller vil hun bare lave en scene, fordi det er nemmere end at tabe sig,« spørger en.

»Hvorfor skal det være ok at glorificere overvægt..? Der er ingen, der siger, de skal gå og være triste - Den må være for hendes egen regning. Men hylde fedme....nope min tykke trunte,« skriver en anden bruger i en kommentar.

Andrea Storgaard Brok har har ikke tal på, hvor mange hademails hun har modtaget.

»Jeg er ikke overrasket over at modtage hademails. Når man ved, at det her fedthad er derude, så kan det ikke overraske,« siger Andrea Storgaard Brok.

Overvægtige er en udgift

En kritik af Fedfront, der går igen, er, at flere synes, det er ulogisk at starte en organisation, der kæmper for retten til at være tyk, når man nu ved, at overvægt er forbundet med sygdomme og med store omkostninger for samfundet.

Andrea Storgaard Brok mener ikke, at samfundets omkostninger ved overvægt er det centrale.

»Vi anerkender, at man kan være tyk og usund, men vi mener ikke, at man skal udsættes for had, uanset om man er sund eller ej. Det handler ikke om sundhed, men om at behandle hinanden med respekt,« siger hun.

»Man skal kunne være tyk og gå ned ad gaden uden at få kastet en flaske efter sig,« siger hun.

Del af en international tendens

Fedfront skriver sig ind i en international tendens. The fat acceptence movement har kæmpet for fedes rettigheder siden 1960erne, og der er både i forskningslitteraturen og i medierne stigende fokus på den negative opfattelse af den tykke krop. Mens andre andre menneskerettighedsbevægelser - for eksempel kvindebevægelsen - har haft succes med at omsætte sine krav om ingen diskrimination til lovgivning, så har det stigende fokus på fedes rettigheder ikke ført til lov imod at diskriminere fede i hverken USA, England eller Danmark.

Britiske The Guardian tog i maj sidste år fat på fedmeudskamningen, da avisen i en video stillede spørgsmålet: »Er fedmeudskamningen den sidste accepterede form for diskrimination?«

Andrea Storgaard Brock mener, at den meget negative opfattelse af tykke kroppe hænger sammen med vores opfattelse af sundhed.

»Vi lever i et samfund, hvor sundhed bliver klattet sammen med skønhed. Så man tror, at når folk har en krop, der lever op til skønhedsidealerne, så har de også en sund krop, men det er bare ikke altid tilfældet,« siger Andrea Storgaard Brok.

Fedfront har fået 1.000 likes på ganske kort tid, og der er venteliste til det første møde i foreningen på grund af pladsmangel.