Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvilke relationer er vigtige og hvilke giver glæde? Alt andet kan skæres fra

»Vi er ved at skabe en ny kultur, hvor det er helt okay at tjekke sin telefon under en samtale.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Når jeg fortæller, at jeg er minimalist, bliver jeg ofte mødt med spørgsmålet, om det betyder, at jeg ejer mindre end 100 genstande. For at være ærlig har jeg ikke talt. Det behøver jeg ikke. For minimalisme er ikke kvalificeret af et bestemt antal genstande, men en filosofi om at være bevidst. Bevidst om, hvad der er vigtigt, og hvad man holder af - alt andet kan smides væk.

Jeg bekymrer mig ikke om, hvordan du indretter dit hjem. Men jeg er bekymret over, hvordan du bruger din opmærksomhed. Forleden sendte min søster mig et billede, som metaforisk indkapsler vores tids forvirring over, hvad der er væsentligt. En kvinde i færd med at bespise sin datter med en økologisk Hanegal-pølse, mens hendes blik er rettet mod hendes iPhone.

»Jeg foreslår at benytte sig af en social minimalisme. Hvilke relationer er vigtige, og hvilke giver mig glæde?«


Med sociale medier har vi gjort det nemt at tale, men svært at lytte. Den amerikanske transcendental filosof, Henry David Thoreau, sagde det bedre for 150 år siden, end nogen vil kunne sige det i dag: »Civilisationen har gjort meget for at forbedre vores huse, men ikke meget for at forbedre de mennesker, som skal bo i dem.«

Det såkaldte spelt-segment gør alle tidligere generationer til skamme ved at give deres børn en hidtil uset avanceret kost. Middagsmaden er i dag gluten-, sukker- og laktosefri. »Kærlighed og kildevand« er ikke længere nok, medmindre kildevandet først er blevet hældt igennem et aktivt kulfilter. I mellemtiden bliver det væsentlige glemt.

Jeg er ikke far. Jeg er heller ikke helikopterpilot. Men jeg tør godt udtale mig om, at piloten ikke har udført sit arbejde ordentligt, hvis luftfartøjet sidder fast i et egetræ. Jeg tør også godt udtale mig om, at opmærksomhed er vigtigere end økologiske gulerødder, når det gælder børns trivsel.

Rasmus V. Nielsen Fold sammen
Læs mere

Jeg foreslår at benytte sig af en social minimalisme. Hvilke relationer er vigtige, og hvilke giver mig glæde? Alt andet kan skæres fra. Er der noget mere sørgeligt end at se forældre række deres barn en iPad over cafébordet, så de selv kan sidde med deres telefon?

Altid skal man høre på teknologi-apologeter, som fortæller at »det er en måde at holde mig opdateret om min omgangskreds.« For at være klar i spyttet prøver jeg ikke at negligere den værdi, folk får af deres pseudosociale relationer. Jeg pointerer bare, at der også er et »opportunity cost« forbundet hermed.

Vi er ved at skabe en ny kultur, hvor det er helt okay at tjekke sin telefon under en samtale. Hvor distraheret interesse er den eneste interesse, vi har at give. »Simplificer. Simplificer,« som Thoreau siger. Hvad skaber værdi? Hvad er kernen? Skil dig af med resten. Bliv en social minimalist.