Ung dansker spreder skræk i svensk erhvervsliv

Barnebarn til tæppekonge fra Herning har endnu engang været på erhvervsavisernes forsider i Sverige efter opgør med konservativ ejermodel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mandags var den gal igen.

Den 30-årige dansker Mads Eg Gensmann fra Herning er medstifter af den London-baserede investeringsfond Parvus Asset Management, der bl.a. investerer massivt i hæderkronede svenske virksomheder. Pengene i den 10 mia. kr. store fond kommer fra stenrige amerikanske familier og fra universitstsfonde i USA - og Mads Eg Gensmann har kun én opgave: at skaffe det højest mulige afkast til indskyderne i fonden.

Derfor optræder han som en forholdsvis aggressiv investor, der ikke er tilfreds med at placere pengene passivt i diverse børsnoterede selskaber. Han vil have ændringer gennemført, hvis han mener at ledelsen underpræsterer, eller hvis kapitalstrukturen er uhensigtsmæssig. Den holdning har ledelser og bestyrelser fået at mærke i toppen af svensk erhvervsliv.

Mandag deltog han i generalforsamlingen i Swedish Match en stolt svensk tobaks- og snusproducent. Her krævede Mads Eg Gensmann, at bestyrelsen skulle udstyres med nogle heftige incitamentsprogrammer. Sagt på en anden måde; bestyrelsen skulle stilles solide gevinster i udsigt, hvis de sammen med topledelsen kan få aktiekursen til vejrs. De svenske investorer, bl.a. pensionskasser, var i mod forslaget, men de internationale investorer i tobaksproducenten tog godt i mod danskerens forslag, og det blev vedtaget.

Til Jyllands-Posten forklarer Mads Eg Gensmann, at han grundlæggende er meget uenig med de svenske ledelser og bestyrelser, når det gælder coporate governance, god selskabsledelse.

"Vi har aldrig ment, at folk arbejder særlig godt på fast løn. Det gør ikke noget med lidt bonusordninger," siger han.

Tidligere i år var det aktionærerne i en af juvelerne i svensk erhvervsliv, Volvo, der var ved at få knækbrødet galt i halsen, da den unge midtjyde krævede en bestyrelsespost og et langt mere aktivt udbytteprogram, fordi han mente at selskabet skulle udbetale pengene til aktionærerne i stedet for at de stod passivt registreret på selskabets balance.

"De svenske institutioner har været vant til at have området for sig selv, uden at nogen har sat spørgsmålstegn ved deres forslag. Derfor reagerer de kraftigt, når andre ejere vil have en anden retning - det er det, du ser her," siger Mads Eg Gensmann til Jyllands-Posten.

Sønnen af den nu afdøde legendariske tæppekonge i Herning, Mads Eg Damgaard, var et år i lære på familiens virksomhed Egetæpper i Herning, men det var ikke noget for ham. Han tog i stedet en uddannelse på Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning, som han efterfølgende suppleredemed en mastergrad fra London Business School of Economics i år 2000. Han fik job i investeringsbanken Merill Lynch, hvor han skaffede investorerne sublime afkast - bl.a. på en god næse for at finde guldklumper på den schweiziske børs. Men han blev træt af lønnen og endte med at starte sin egen hedgefond sammen med en af sine chefer, Edoardo Marcadente.

Det er herfra den 30-årige dansker spotter lidt sløve og støvede selskaber i Sverige, som måske kan trænge til et midtjysk spark bagi.