Mød Apples rekordkvinde

Hun er den eneste kvinde i Apples topledelse, og sidste år tjente hun langt mere end topchefen Tim Cook.

Angela Ahrendts fylder 55 år i næste uge og kan meget vel kaldes en kvinde, der har det hele. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Hun er kvinde, og hun kommer fra modeverdenen. Det lyder ikke umiddelbart som opskriften på succes i en mands­domineret IT-branche i Silicon Valley i Californien.

Ikke desto mindre er det den opskrift, der har gjort 54-årige Angela Ahrendts til en af de mest magtfulde chefer i Apples top og i den amerikanske IT-industri.

Sidste år rykkede hun teltpælene op i London for at sætte sig ved siden af Tim Cook som eneste kvinde i Apples absolutte top­ledelse. Her er hun retaildirektør og har både ansvar for IT-gigantens flere end 400 fysiske og online­butikkerne.

Angela Ahrendts kom til verdens mest værdifulde virksomhed sidste forår efter mange år i modebranchen.

Her har hun senest spillet en afgørende rolle i at genopfinde og redde det traditionelle, engelske brand Burberry og tredoble dets indtjening i den otteårige periode, hun var der. Her var hun også med til at gøre de signifikante trenchcoats in igen.

I sin tid som topchef for det ternede modeimperium var hun den bedst betalte topchef i Storbritannien. Også nu bryder hun rekorder med størrelsen på lønchecken ved at være den bedst betalte kvindelige chef i USA.

Sidste år tjente hun ifølge Bloomberg næsten 83 mio. dollar. Det er mere end 73 mio. dollar mere end Apple-topchefen, Tim Cook, der måtte nøjes med 9,2 mio. dollar.

Den bedste egnede

Det var ikke nogen let beslutning for Angela Ahrendts at sige ja til jobtilbuddet, da Cook henvendte sig. Hendes karriere hos Burberry blomstrede, og hun havde formået at vende virksomheden.

Alligevel tog hun et møde med Tim Cook, og til sidst kunne hun ikke afslå tilbuddet, men besluttede at rykke tilbage til sine amerikanske rødder. Da ansættelsen var en realitet, var topchefen så begejstret over mødet med Ahrendts, at han skrev rundt i en mail til Apples ansatte:

»Før jeg mødte Angela, havde jeg aldrig mødt nogen, som jeg følte mig så sikker på kunne lede begge.«

Til Cook henviste til hendes ansvar for både de fysiske butikker og onlinebutikkerne.

Apples kvindelige topchef er ikke bange for at ty til handling, når der er brug for omstilling.

Således afskedigede hun en lang række medarbejdere i Burberry, da hun trådte til. Hun ville finde ind til den traditionsrige modevirksomheds britiske rødder og satse på kerneproduktet: trenchcoaten med det ternede foer, der oprindeligt var skabt til de engelske soldater i skyttegravene under Første Verdenskrig, og Apple-direktøren kunne i sin Burberry-tid altid ses på første række sammen med topmodeller og sangere til de populære modeshow.