Ledere skal tale mere om sygefravær

Rundbordssamtale er et effektivt våben i kampen mod sygefravær, men kun få ledere benytter det, viser undersøgelse fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom mange danske virksomheder kæmper med et stort og ofte langvarigt sygefravær blandt medarbejderne, er det kun en fjerdedel af landets 167 største virksomheder, der anvender rundbordssamtaler i kampen mod sygefraværet, viser undersøgelse fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

- Anerkendte undersøgelser viser, at rundbordssamtalen er klart mere effektiv end en almindelig sygefraværssamtale, når målet er, at få den sygemeldte tilbage i arbejde igen. Så her er virkelig tale om en uudnyttet mulighed for mange virksomheder, siger lektor Christa Thomsen, der forsker i ledelsessamtaler og specifikt samtaler om sygdom, fravær og fastholdelse, i en meddelelse.

Rundbordssamtale adskiller sig fra den almindelige sygefraværssamtale ved, at der ud over den sygemeldte og en leder fra virksomheden også deltager en ekstern part som eksempelvis en neutral konsulent, den sygemeldtes læge, en kommunal sagsbehandler eller en tillidsrepræsentant.

Christa Thomsen vurderer, at virksomheder kan få en noget større del af deres sygemeldte medarbejdere tilbage i arbejde ved at bruge rundbordssamtalen frem for almindelige sygefraværssamtaler.