Hoteller får hjælp af politikerne

Dansk turisme har det seneste årti haltet efter udviklingen i resten af Europa, men et politisk flertal giver nu virksomheder lov til at trække den fulde moms fra ved hotel- og restaurantbesøg.

Foto: Christian Als / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kriseramte danske hotel- og restaurationsbranche kan se frem til at få en stor politisk håndsrækning efter sommerferien. Der tegner sig et politisk flertal for at give danske og udenlandske virksomheder muligheder for at trække hele momsen fra ved hotelbesøg, forretningsmiddage og konferencebesøg i Danmark.

I dag kan virksomhederne kun fratrække 25 procent af momsen svarende til 6,25 procent af det samlede køb. I mange lande omkring os, bl.a. Sverige og Tyskland, kan virksomhederne trække hele momsen fra, når de går til konferencer, på restaurant og benytter hoteller. Derfor har de svenske og tyske hoteller og konferencearrangører et godt argument over for virksomhederne.

Den danske hotelbranche har i årevis forgæves efterlyst momsregler i stil med de svenske og tyske, og nu ser det ud til, at et politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er klar til at imødekomme ønsket.

»Virksomhedernes momsfradrag ved hotel- og restaurantbesøg er noget af det, som jeg meget gerne vil kigge positivt på. Der er gode argumenter for at ændre det. Det bliver svært at finde pengene, men vi kan få konkurrenceproblemer i forhold til vores nabolande, hvis vi ikke giver bedre fradragsmuligheder,« siger Venstres turismeordfører, Hans Christian Thoning.

Pris: To milliarder kr.
Politikerne skal efter sommerferien tage stilling til en lang række rammebetingelser for dansk turisme, der i mange år har haft markant lavere vækst end landene omkring os. En arbejdsgruppe på tværs af 11 ministerier har de seneste måneder analyseret rammevilkårene, og her har moms på hotel- og restaurantydelser været et væsentligt emne.

Arbejdsgruppens konklusioner bliver formentlig først offentliggjort i september, men ifølge Berlingske Business’ oplysninger viser analyserne, at det vil koste omkring 2,0 mia. kr. at give virksomheder fuldt fradrag for momsen på hotel- og restaurantydelser. I Dansk Folkeparti skræmmer beløbet ikke erhvervsordfører Colette Brix.

»De tyske turister svigter i øjeblikket, og vi skal gerne have samme rammevilkår som andre. Det koster ganske vist, men spørgsmålet er, om vi har råd til at sige nej. Det er konkurrenceforvridende, at danske hoteller og restauranter har dårligere vilkår end i vores nabolande, og vi kan ændre det i etaper,« siger hun.

Flertal uden K
Diskussionen om bedre rammebetingelser for turisterhvervene tog fart efter en forespørgselsdebat i Folketinget i februar. Her stod det klart for politikerne, at dansk turisme har svært ved at følge med udviklingen i resten af EU. Konsulenthuset Copenhagen Economics opgjorde bl.a. i en rapport sidste sommer, at Danmark i perioden 2000-2007 er gået to procent tilbage i internationale turistankomster, mens EU er gået 23 procent frem. En udvikling som forventes at fortsætte i de kommende år, konkluderede konsulenthuset.

Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav mener, at bedre muligheder for at fratrække momsen ved hotel- og restaurantbesøg er ét ud af mange nødvendige tiltag for at give den danske turisme et skub.

»Vi skal ændre reglerne på området, så turisterhvervet får bedre vilkår, der minder mere om vores nabolandes,« siger han.

Mens både Venstre, DF og Socialdemokraterne vil have ændret momsreglerne, vil de Konservative endnu ikke tage stilling til spørgsmålet. Erhvervsordfører Mike Legarth henviser til, at Folketinget tidligere i år har vedtaget en gennemgribende skattereform, hvor det ville have været mere naturligt at medtage eventuelle ændringer på momsområdet.

Horesta jubler
Selv om de Konservative fortsat er forbeholdne, får politikernes nye meldinger humøret til at stige hos hotel- og restaurationserhvervets brancheorganisation, Horesta.

»Hvis det står til troende, at der er politisk flertal for nye fradragsregler på momsrådet, er det en meget stor nyhed for danske hoteller og restauranter. Det er i dag meget fristende for både danske og udenlandske virksomheder at afholde arrangementer i andre lande, hvor man kan trække momsen fra,« siger Jens Zimmer Christensen, formand for Horesta.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), der er på ferie.