Nye hotelregler kan skabe 3.000 job

Hvis virksomheder får lov til at trække den fulde moms ved hotel- og restaurantbesøg, kan det tilføre den kriseramte danske turistbranche 3.000 jobs, mener Dansk Erhverv.

Foto: Kontraframe.
Læs mere
Fold sammen
Det er en dårlig forretning for virksomheder at holde konferencer på danske hoteller og restauranter. I Danmark kan virksomhederne nemlig kun fratrække 25 pct. af momsen. Anderledes ser det ud i fx Sverige og Tyskland. Her kan virksomhederne trække hele momsen fra, og det har betydet, at Danmark er blevet overhalet på turismeområdet.

Men det skal måske være slut. Ifølge Berlingske Business i dag tegner der sig nemlig et politisk flertal for at lade virksomhederne fratrække hele momsen, og den beslutning kan betyde 3000 nye jobs i turismebranchen i 2010, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

Tab til staten
En fuld momsfritagelse for erhvervslivet vil ifølge Dansk Erhverv også give statskassen et årligt provenutab på 1,4 til 2,1 mia. kroner, men en stor del af de tabte penge dog komme retur i form af højere aktivitet og beskæftigelse i den samlede branche, mener organisationen.

"Fuld momsafløftning vil være et målrettet og effektivt tiltag på et tidspunkt, hvor det er ekstra vigtigt at styrke eksporten. Det vil give hotel- og restaurationsbranchen lige vilkår i konkurrencen med svenske og tyske konkurrenter, der i dag har fordel ved fuld momsafløftning. Danmark er stort set det eneste land, hvor virksomheder ikke kan trække hele momsen fra i forbindelse med hotelovernatninger eller forretningsfrokoster," siger direktør i Dansk Erhverv Katia K. Østergaard.

Bedre end offentlige investeringer
De seneste år har Danmark sakket bagefter. Fx viser en ny undersøgelse, som Berlingske Business omtaler i dag, at Danmark årligt mister én milliard kroner i turismeomsætning i forhold til de øvrige 'gamle' EU-lande. Men det kan en fuld momsfritagelse ændre på.

"Danmark har tabt markedsandele på turismeområdet de senere år, og den særegne hotelmoms har givetvis bidraget. I 1996 var der 27 mio. udenlandske hotelovernatninger i DK. I 2008 var tallet 21,3 mio., og i 2009 kommer tallet under 20 mio. I samme periode er den globale turisme vokset med rekordfart,” siger Katia K. Østergaard.

Ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv Jens Brendstrup er en momsfritagelse end bedre forretning ud fra et beskæftigelsesmæssigt perspektiv. Mens offentlige investeringer giver 800 nye jobs pr. mia. kroner, giver en fuld fritagelse af hotelmomsen 1.400 til 1.800 jobs pr. mia. kroner.

Et politisk flertal bestående af Venstre, DF og Socialdemokraterne er klar til at ændre reglerne.