København fravalgt pga. momsen

IT-giganten Cisco har netop fravalgt København som destination for en kæmpe fire dages konference i Bella Center. Begrundelsen er, at virksomhederne i Danmark ikke kan fratrække hele momsen ved hotel- og konferencebesøg, som man kan i f.eks. Sverige og Tyskland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bella Center har nu sendt et nødråb til danske politikere om at ændre momsreglerne, så danske og udenlandske virksomheder fremover får mulighed for at trække hele momsen fra ved hotelbesøg, forretningsmiddage og konferencebesøg.

Det kan man nemlig i mange lande omkring os, bl. a. Sverige og Tyskland, og det får mange virksomheder til at fravælge København, når der skal planlægges store konferencer, skriver Bella Center i et brev til en række ministre og erhvervsordførere.

Bella Center i København har i mange år haft den globale IT-gigant Cisco som en fast kunde, og i foråret lavede man endnu en aftale om en stor konference i København i januar 2010. Omkring 4.000 deltagere ville komme forbi den danske hovedstad i fire dage, og erfaringerne viser, at den slags store konferencer indbringer en ekstra omsætning for regionen på omkring 90-100 mio. kr. Nu har Cisco dog ombestemt sig og fravalgt København.

”Umiddelbart efter sommerferien har de meddelt, at de desværre beklager at have valgt en anden destination og dermed fravalgt Bella Center. Begrundelsen er ene og alene, at de ikke kan afløfte momsen,” skriver Bella Centers adm. direktør, Arne Bang Mikkelsen, i brevet, der bl.a. er sendt til økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) og skatteminister Kristian Jensen (V).

I dag kan virksomhederne kun fratrække 25 procent af momsen ved hotelbesøg, forretningsmiddage og konferencebesøg svarende til 6,25 procent af det samlede køb. I landene omkring os, hvor man kan trække hele momsen fra, er man i stigende grad begyndt at bruge argumenterne om momsen til at tiltrække konferencer.

Folketingspolitikerne skal i løbet af kort tid tage stilling til om virksomheder skal have mulighed for at trække hele momsen fra ved hotelbesøg, forretningsmiddage og konferencebesøg i Danmark.

Berlingske Business har tidligere beskrevet, at der tegner sig et politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne for at ændre momsreglerne, så de bliver på niveau med de svenske og tyske regler.

En arbejdsgruppe på tværs af 11 ministerier har i foråret analyseret rammevilkårene for dansk turisme, og her har moms på hotel- og restaurantydelser været et væsentligt emne. Arbejdsgruppens konklusioner bliver formentlig først offentliggjort i september, men ifølge Berlingske Business' oplysninger viser analyserne, at det vil koste omkring 2,0 mia. kr. at give virksomheder fuldt fradrag for momsen på hotel- og restaurantydelser.