En håndboldgal systemelsker

Den fyrede topchef i Ericsson, Hans Vestberg, byttede drømmen om en håndbold­karriere ud med en pragtkarriere hos svenske Ericsson. Den 51-årige topchef skal nu finde noget andet at give sig til efter 25 år i selskabet.

Tidligere topchef i Ericsson Hans Vestberg er et særdeles struktureret menneske med regler for alt. Foto: Janerik Henriksson Fold sammen
Læs mere

Man er vel et teknikselskab, og når man er det, skal teknikken være opdateret. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at Hans Vestbergs CV var fjernet fra Ericssons hjemmeside blot en time efter, at topchefen var blevet fyret.

»Vi beklager, men siden du søger eksisterer ikke.«

Årsagen til, at Hans Vestberg blev fyret, eksisterer dog stadigvæk. Efter seks et halvt år som topchef i den svenske telekæmpe ligger aktiekursen nogenlunde der, hvor Hans Vestberg samlede den op efter sin mentor, Carl-Henric Svanberg. Det blev i sidste ende for meget for flere storaktionærer, der ifølge de svenske erhvervsmedier har presset på for at få en ny mand i spidsen af Ericsson gennem et stykke tid.

For Hans Vestberg selv bliver det ikke blot en omvæltning ikke at være chef længere, han skal også sige farvel til det eneste selskab, som han nogensinde har arbejdet for, og som han egentlig kun startede hos for få noget at give sig til om morgenen, mens han brugte resten af tiden på sin store passion: Håndbold.

Ericsson ved et tilfælde

51-årige Vestberg er født i byen Hundiksvall nogle hundrede kilometer nord for Stockholm. Forældrene var offentligt ansatte, og faderen trænede ved siden af sit arbejde et lokalt håndboldhold. Sporten fik også tag i Hans Vestberg, og under civiløkonom­studierne på Uppsala Universitet i slutningen af 80erne, tog han et friår fra studierne for at spille håndbold på fuld tid.

Det var Vestbergs ambition at gøre en karriere ud af sporten, men konkurrencen var hård, da Vestberg er en del af den gyldne svenske håndboldgeneration med spillere som Magnus Wislander og Staffan Olsson. Karrieren kom et andet sted og ved lidt af et tilfælde. For mens Hans Vestberg jagede håndbold-drømmene, manglede han noget at give sig til i morgenen, og derfor tog han arbejde hos Ericsson med at gennemgå rejseudgifter.

Hvor Hans Vestberg ikke kom på førsteholdet i håndboldsverige, gjorde han det til gengæld hos Ericsson, og han hurtigt steg op gennem rækkerne. I 2005 gennemførte Ericsson et større generationsskifte i toppen af selskabet, og her kom blot 40-årige Hans Vestberg ind i koncernledelsen. Da Vestberg oven i købet har et noget drenget udseende, blev hans alder kommenteret , og flere medier noterede sig også, da han senere fik langt hår, fordi det fik ham til at se ældre ud.

»Aktieanalytikerne bliver ved med at spørge, hvorfor jeg har ladet mit hår vokse langt,« betroede en grinende Hans Vestberg sig til The Independent efter en rundtur hos de britiske banker.

»Mænd kan ikke gøre meget for at ændre sig. Vi går i jakkesæt, selv om jeg aldrig går med slips – bortset fra i Asien nogle gange. Så jeg besluttede mig for at lade mit hår gro.«

Struktur overalt

Som topchef i Ericsson gjorde Vestberg sig bemærket i ledelseskredse ved at have en ualmindelig planlagt hverdag. På det overordnede plan brugte den nu afgåede Ericsson-chef halvedelen af sin tid på at tale med aktionærer, kunder, medier og forretningspartnere, mens en fjerdel gik til strategi og talentpleje, og den sidste fjerde blev brugt på bestyrelses- og direktionsmøder.

»Jeg er bare bange for, at når du leder en virksomhed på vores størrelse, lader du dig opsluge og arbejder med noget, som ikke er mest fordelagtigt for selskabet,« har Hans Vesterberg sagt til The Times.

Desuden har Hans Vestberg en regel om altid at være tilbage hos familien i Stockholm seneste klokken 18 på fredagen. Og på trods af, at han drev et teleselskab, slukkede han ofte for både telefon og email.

»Hvis der er en nødsituation, så ved de, hvor de kan finde mig. Ellers kobler jeg fra: Det er en af mine regler. Jeg har regler for alt,« har Hans Vestberg sagt til The Independent.

Hans Vestberg er gift og har to børn. Passionen for håndbold fylder i øvrigt stadig: Den fyrede Ericsson-chef  har i de sidste otte år været formand for Sveriges håndboldforbund, og i april blev han formand for Sveriges olympiske Komité (SOC). Vestberg er også håndbold­træner for sine børns hold.