Svensk topchef får sparket: Rygtemøllen kører med Vestas-chef

Bestyrelsen i den svenske telegigant Ericsson fyrede mandag morgen sin topchef Hans Vestberg, der har stået i spidsen for selskabet i mere end seks et halvt år. Det giver ny næring til rygterne om, at Vestas’ svenske topchef Anders Runevad er topkandidat til at overtage den ledige og varme chefstol i Ericsson.

Vestas' topchef Anders Runevad er flere gange blevet nævnt som en hed kandidat til stillingen som topchef i svenske Ericsson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas’ svenske topchef Anders Runevad bliver endnu engang ufrivilligt skubbet ind i rampelyset som favorit til at overtage chefstillingen i den svenske telegigant Ericsson. Mandag morgen kom det frem, at bestyrelsen i Ericsson ikke længere har tillid til, at den hidtidige Ericsson-chef, Hans Vestberg, er manden, der kan føre det svenske selskab ud af krisen.

For Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen er det helt naturligt, at Vestas' topchef på rygtebørsen bliver nævnt som en af favoritterne til at overtage den ledige topstilling i Ericsson. Han peger på, at Anders Runevad i Vestas har bevidst, at han kan forvandle en kriseramt virksomhed til en vinder.

»Årsagen til, at Anders Runevad bliver nævnt i forbindelse med det her job, er for det første, at han har et meget, meget stort kendskab til Ericsson-koncernen, fordi han har været i selskabet i rigtig mange år. Han er svensk og har også vist i Vestas, at han er mand for at lave en stærk turnaround. De resultater, han har leveret uden for Ericsson, er med til at indikere, at det ikke kun er inden for telecom, at manden fungerer. Han har virkelig ledelseskapacitet,« siger Jacob Pedersen.

Den svenske avis Dagens Industri skrev allerede i foråret, da Hans Vestberg stadig nød fuld opbakning fra sin bestyrelse, at Anders Runevad fra Vestas måtte betragtes som en brandvarm kandidat til stillingen som topchef i Ericsson, hvis Vestberg blev vippet af pinden.

Og første del af den svenske avis’ profeti gik altså i opfyldelse mandag, hvor fik Vestberg sparket i Ericsson. I en kort meddelelse begrunder bestyrelsen blandt andet fyringen med, at Hans Vestberg ikke er den rette til at »drive næste fase i Ericssons udvikling«.

Aktionærerne i den svenske telegigant virker mandag formiddag ganske begejstrede over, at Hans Vestberg nu er fortid i Ericsson, da det svenske selskabs aktie stiger med omkring 3,5 pct. i kølvandet af nyheden.

Den nu fyrede Ericsson-topchef afleverede i foråret et meget svagt kvartalsregnskab, som fik selskabets aktie til at dykke til det laveste niveau i næsten tre år. I sidste uge kom det i selskabets seneste regnskab frem, at den skuffende udvikling i Ericsson betyder, at der er endnu en runde massefyringer på vej i den svenske koncern.

Tilbage i maj talte Dagens Industri med en række kilder, der pegede på, at Anders Runevad er en oplagt kandidat til stillingen som topchef i Ericsson, hvis Hans Vestberg skulle få silkesnoren. Avisen skrev, at det ikke vil være overraskende med et chefskifte, da Vestberg i sin mere end seks år lange direktørtid ikke har formået at levere de forventede resultater.

Og det er her, at Vestas' Anders Runevad kommer ind i billedet. Runevad har for alvor fået vendt skuden hos Vestas, siden han tiltrådte som topchef i efteråret 2013. Under den svenske topchefs ledelse er vindmølleselskabets aktie steget med over 320 pct. Desuden har Anders Runevad en lang fortid hos den svenske telegigant, hvor han besad en række forskellige stillinger i en periode på 28 år.

Spørgsmålet er dog, om den svenske Vestas-topchef overhovedet er interesseret i et job i virksomhed, som er under voldsomt pres og skal i gang med massive omkostningsbesparelser.

»Det kan være svært at sige, hvad topchefer bliver drevet af. Runevad er jo et sted nu, hvor han har leveret et meget, meget stærkt indtryk. Der er styr på tingene på Vestas i dag i forhold til, hvad der var, da han satte sig ved roret. Spørgsmålet er så, om han er drevet af, at han gerne vil noget større og sværere i Ericsson, eller om han vil ride videre på bølgen i en industri, hvor udsigterne er meget grønne,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Aktieanalysechefen vurderer, at topstillingen i Ericsson er et af de tungeste i svensk erhvervsliv. Det betyder kort fortalt, at det stadig er et meget attraktivt job til trods for den svenske telegigants aktuelle vanskeligheder.

»Ericsson er nærmest en institution i Sverige. Og jeg ved ikke, om man kan sammenligne det med, at en dansk direktør bliver spurgt, om han vil være topdirektør i Mærsk. Men der er visse job, hvor det bare er urimeligt svært at sige nej, hvis man får det tilbudt. Er det tilfældet med et topjob hos Ericsson? Det kan det sagtens være hos nogle svenskere,« siger Jacob Pedersen.

Ericsson er verdens største leverandør af mobiludstyr, foran finske Nokia, der i foråret købte sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel Lucent.

Den svenske telegigant har en markedsværdi på omkring 173 milliarder danske kroner.