Digitaliseringen kommer og tager os

Digitale kompetencer er blevet et afgørende konkurrenceparameter, og udviklingen vil bare fortsætte. Senest har EU-Kommissionen sat digitale færdigheder på dagsordenen.

EU-Kommissionens arbejdsmarkedskommissær, Marianne Thyssen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT DUBRULE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag kom oprustningen af de europæiske arbejderes digitale evner på dagsordenen i Bruxelles. Med den nye strategi »the New Skills Agenda for Europe« vil EU-Kommissionen nemlig ruste den europæiske arbejdsstyrke til fremtiden gennem ti initiativer, der skal rulles ud frem mod slutningen af 2017.

Her kommer digitale færdigheder til at spille en helt central rolle.

Kommissionen konkluderer, at 70 millioner europæere i den arbejdsdygtige alder mangler enten numeriske, sproglige eller digitale færdigheder. Værst er situationen inden for det digitale område, hvor 41 procent af europæerne mangler grundlæggende færdigheder.

»Det er spild af talent, og det har vi simpelt­hen ikke råd til,« sagde arbejdsmarkedskommissær Marianne Thyssen ved et seminar for europæiske journalister i sidste uge.

Hun er kommissær for et arbejdsmarked i massive forandringer. Under finanskrisen forsvandt mindst fem millioner europæiske arbejdspladser, hvoraf mange stillinger inden for industri og produktion ikke kommer tilbage.

Hastig udvikling

»Den fjerde industrielle revolution« var også på programmet ved det seneste World Economic Forum i januar. Her vurderede WEF, at digitalisering vil komme til at koste fem millioner arbejdspladser som følge af nye måder at arbejde på.

Også The European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefob) tegner med deres beskæftigelsesprognose et billede af et europæisk arbejdsmarked i hastig forandring. Frem mod 2025 anslår Cedefop, at der vil forsvinde arbejdspladser inden for sektorer som landbrug, produktion og råstofudvinding. Nye arbejdspladser vil til gengæld blive skabt inden for IT-sektoren, videnskab og medicinalbranchen.

Derfor er der både udfordringer og muligheder i den digitale fremtid, Europa kigger ind i.

Men det er helt centralt, at arbejdsstyrken får de nødvendige digitale værktøjer, for der er mangel på medarbejdere med digitale kompetencer. 40 procent af de europæiske arbejdsgivere har svært ved at rekruttere ansatte med tilstrækkelige kompetencer. I Danmark er det tal 33,4 procent, og Dansk Industri anslår, at der mangler 3.000 IT-ingeniører i landet. Det tal vil stige i de næste år.

Den globale digitale udvikling foregår i rivende hast. For den danske og europæiske vækst er det afgørende at komme med på vognen.