Danskere valfarter til norsk jobfest

Krisen har fået ledige håndværkere, sygeplejersker og ingeniører til at søge arbejde i Norge, hvor der i øjeblikket er over 60.000 ledige stillinger.

Foto: TOR RICHARDSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De triste økonomiske udsigter i Danmark får nu danskere inden for en hel vifte af faggrupper til at søge lykken i Norge, hvor antallet af ledige job er steget med næsten 50 procent det seneste år. Det er hundredvis af især sygeplejersker, håndværkere og ingeniører, der har søgt arbejde i Norge, og interessen er steget inden for de seneste måneder, viser en rundringning, Berlingske Business har foretaget til fagforbundene 3F, Dansk Sygeplejeråd og Ingeniørforeningen IDA.

Alene antallet af sygeplejersker, der fik autorisation i Norge, blev femdoblet sidste år, mens flere lokalafdelinger i 3F og Dansk Metal i løbet af de seneste måneder har afholdt en række informationsmøder, der hjælper ledige medlemmer til Norge gennem samarbejder med norske virksomheder.

Se billederne: Sådan bygger danskere løs i olierige Norge

»I stedet for at gå arbejdsløs herhjemme vælger mange faglærte at tage sagen i egen hånd, og det er selvfølgelig først og fremmest pengene, der trækker. Både tømrere, malere og metalarbejdere kan finde arbejde deroppe,» siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet, som er en sammenslutning af blandt andet forbundene 3F, Dansk Metal og Malerforbundet.

Også Ingeniørforeningen oplyser, at 200 ingeniører nu arbejder i Norge, og at interessen er stigende.

Den danske ambassadør ved ambassaden i Oslo, Hugo Østergaard-Andersen, skønner, at 50.000 til 60.000 danskere arbejder i Norge, og det sker ofte til højere lønninger end herhjemme. Men skatten i Norge er også lavere, hvilket frister mange. Norske NAV, der minder om det danske beskæftigelsesministerium, anslår, at der mangler over 60.000 personer på jobmarkedet i Norge.

»Der er job nok at få, især omkring Oslo,« siger Hugo Østergaard-Andersen.

3F har i øjeblikket en ledighed på godt 11 procent, mens den på landsplan er knap seks procent.