Til Norge med højere løn og bedre job

Et trin op ad karrierestigen, højere løn og en ægtefælle uden gode jobudsigter fik Brian Laursen til at rejse til Stavanger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ni år hos industrikoncernen ABBs afdeling i hjembyen Odense takkede stærkstrøms-ingeniør Brian Loft Laursen i slutningen af 2009 ja til at blive udstationeret hos ABB i oliebyen Stavanger. Med ham drog ægtefællen og deres nyfødte søn, som sidste år fik en lillebror.

»Gennem en årrække havde vi talt om at komme ud for eksempel til USA eller Canada, men så fik vi hus og fik ikke gjort noget ved det. Men da ABB igen spurgte om en udstationering i Stavanger, var min kones jobudsigter efter barsel ikke gode, fordi hendes arbejdsplads, Fionia Bank, var gået ned,« siger Brian Laursen om flytningen.

For ham var det samtidig en mulighed for at kravle op ad karrierestigen.

»Jeg har fået væsentligt større ansvar og arbejder med større projekter end før, så det var også en af grundene. Generelt er lønnen højere for ingeniører, og skatten er væsentligt lavere.«

Se billederne: Sådan bygger danskere løs i det olierige Norge

Selv med høje norske priser er »bundlinjen højere« i Brian Laursens øjne, og dermed er han på linje med en landerapport fra den danske ingeniørforening: Her svarer hveranden, som arbejder i Norge, at levestandarden er højere end hjemme.

Naturen er også bedre - selv om regnen i Stavanger næsten er lige så hyppig som i Bergen lidt mod nord.

»Vi bor nærmest på fjeldet, som går helt ind til Stavanger. Naturen er fantastisk, og vi har kun halvanden-to timer til et godt skisted. Vi er glade for at være her,« fastslår Brian Laursen.

Han og fruen var generelt trygge ved flytningen, fordi kulturen og de offentlige tilbud med for eksempel børnepasning minder meget om det hjemlige.

Den første aftale lød på to års udstationering, og den er foreløbig forlænget med et år.

Til sommer skal Brian Laursen tage stilling til, om han og familien bliver endnu længere. Pilen peger i retning af at blive en stund til - blandt andet fordi ægtefællen snart afslutter sin barsel og i øjeblikket nok har ringere jobmuligheder i Danmark end i Norge, der stort set ikke har mærket finanskrisen.

Brian Laursen vil gerne anbefale andre danske ingeniører at drage nordpå.

»Der er alle muligheder. De skriger efter folk, og det afspejler sig også i lønningerne. Jeg tror, at man skal være villig til at flytte herop; nogle pendler herop, men det ville ikke fungere for mig.«