Danske topchefer holder lønfest

På få år er lønnen til topcheferne i de største selskaber eksploderet. LO raser.

Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets topchefer kan stille sig ganske tilfreds for tiden, hvad løn angår.

Siden kriseåret 2008 er udgifterne til aflønning af direktørerne i landets 16 største børsnoterede virksomheder nemlig steget med 23 procent - fra 358 millioner kroner til 440 millioner kroner i 2010, viser beregninger baseret på årsregnskaberne.

Det skriver Politiken onsdag.

I samme periode er lønnen steget med godt 9 procent på arbejdsmarkedet generelt.

Således er cheflønningerne nu endnu højere før den økonomiske krise. Og det er et meget uheldigt signal at sende, mener Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Den tilbageholdenhed, som lønmodtagerne har vist under de seneste overenskomstforhandlinger, modsvares tydeligvis ikke på direktionsgangene. Det vil støde mange folks retfærdighedssans og betyde, at det bliver sværere at få folk til at acceptere små lønstigninger, siger han.

I LO er der heller ikke megen forståelse at hente. Nok skal cheferne belønnes for flotte resultater. Men, siger formand Harald Børsting:

- Flere af de største virksomheder har overhovedet ikke givet menige ansatte lønstigninger i år. Og nu skal de ansatte så se, at deres chefer forgyldes. Det påvirker folks vilje til at acceptere tilbageholdenhed meget negativt.

En del af forklaringen på stigningen skal findes i de udbredte bonusordninger, der sikrer direktørerne en kontant belønning, hvis bestemte finansielle mål opnås.

/ritzau/