Vær ærlig om din egen krise

Fortæl chefen og de ansatte, hvis du som leder har familieproblemer, der i en periode kræver al din energi og svækker din indsats på jobbet.

Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vakler privatlivet i en grad, der gør det vanskeligt at leve op til dine sædvanlige opgaver som leder, gavner det såvel dig selv som de ansatte bedst, at de får klar besked om, hvad årsagen er til, at du ikke er på fuldt blus på jobbet. I stedet for at frygte at tabe ansigt over for de ansatte, skal man holde sig for øje, at åbenheden kan give de ansatte en tryg følelse af, at de er på en arbejdsplads, der tager hensyn til balance mellem privat- og arbejdsliv.

Sådan lyder konklusionen fra ledelsesrådgiver Niels Henriksen, Lederne, i Ugens Dilemma på Business.dk, hvor en kvindelig sektionsleder i et rejsebureau har svært ved at slå til på jobbet, fordi hendes mand har mistet sit arbejde og nu ser ud til at have fået et alkoholproblem.

»Som leder kan det nogle gange være svært at finde balancen mellem det professionelle og det private. Det kan betyde, at man i perioder må skrue ned for sin arbejdsindsats, fordi ens privatliv vil påvirke lederrollen og arbejdskapaciteten negativt,« siger Niels Henriksen, der fraråder ledere at ville holde facaden over for medarbejderne og kun orientere chefen om deres udfordringer, sådan som ellers knap hver fjerde læser på Business.dk ville foretrække.

Humøret skinner alligevel igennem

I stedet peger ledelsesrådgiveren på løsning 1, hvor sektionslederen informerer om, at forhold i privatlivet kan påvirke hendes arbejdsindsats i en periode.

»Lederen praktiserer allerede en personlig ledelsesstil, hvor private ting deles, så derfor bør hun informere chef og medarbejdere om, at hun i en periode prioriterer at hjælpe sin mand,« siger han.

Argumentet er, at kolleger og medarbejdere alligevel som regel vil bemærke, at lederens arbejdsindsats og humør ikke er, som det plejer at være. »Strækker det sig over længere tid, bør de vide hvorfor. Her er det rigtigt at informere sin chef før medarbejderne. Som leder bør man også komme med forslag til, hvordan og hvornår medarbejderne bliver informeret og gerne hvilke arbejdsopgaver, der eventuelt kan sættes på standby eller blive uddelegeret til medarbejderne – indtil balancen med privatlivet er på plads igen,« siger Niels Henriksen, der dermed peger på den samme løsning, som flertallet af læserne på Business.dk, nemlig hver tredje, har valgt.

Medarbejdenes tryghed

Netop den tilgang kan også skabe tryghed for medarbejderne, som også i den situation vil læse deres leders ageren som et eksempel på, hvad det selv vil blive mødt med, hvis de en dag skulle få problemer i privatlivet.

»Alle kan stå i en situation, hvor forhold i familien påvirker arbejdsindsatsen negativt. Måden at tackle det på både hos lederen selv og medarbejderne er en del af det personlige lederskab. Klar kommunikation og hurtig indsats, der passer til situationen og virksomhedskulturen, kan vise, hvordan man som leder vil sikre god balance mellem det professionelle og det private både for lederen selv og for medarbejderne,« forklarer Niels Henriksen.