Dårlige chefer og nattevagter får os til at kvitte jobbet

Et dårligt fysisk eller psykisk arbejdsmiljø er direkte årsag til, at mange privatansatte siger op.

Foto: LARS MOELLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halter arbejdsmiljøet i den private virksomhed, bør ledelsen alvorligt overveje at lægge ressourcer i at forbedre det. For uanset om det er chefen, der er dårlig i medarbejdernes øjne, eller om det er faste nattevagter, som gør arbejdslivet surt for de ansatte, koster det medarbejdere, når arbejdsmiljøet ikke er i orden. De privatansatte siger nemlig hellere deres job op, end de vil fortsætte i et job med dårlige fysiske eller psykiske arbejdsforhold. Det viser ny forskning fra Center for Corporate Performance ved Aarhus School of Business and Social Sciences."På en række områder inden for arbejdsmiljø afregner de privatansatte ret kontant med virksomheden – de siger simpelthen deres arbejde op, hvis ikke de kan lide lugten i bageriet,”  konkluderer professor Niels Westergaard-Nielsen fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Han er ikke i tvivl om, at det for mange virksomheder kan betale sig at tage hånd om arbejdsmiljøproblemerne. Ikke mindst, fordi det et en bekostelig affære ofte at skulle have nye medarbejdere, fordi de gamle forsvinder.”Det kræver selvfølgelig en individuel vurdering fra virksomhed til virksomhed, men da det er særdeles ressourcekrævende at oplære nye medarbejdere, kræver det ikke en personaleomsætning, der ligger ret meget over gennemsnittet, før virksomhederne i det lange løb vil kunne tjene på at forbedre forholdene for arbejdsmiljøet, hvis det vel at mærke lader sig gøre af hensyn til f.eks. produktionen, siger Niels Westergaard-Nielsen.

Det, der får flest til at forlade arbejdspladsen er ifølge undersøgelsen ledere, der ikke støtter op omkring deres ansatte. Det overgår endda som årsag fysiske arbejdsmiljøgener som nattevagter, støj, vibrationer og dårlig belysning, som ellers også forårsager mange opsigelser.”Det overraskede os umiddelbart, men i det moderne og højt specialiserede vidensamfund, hvor mange realiserer sig selv gennem deres arbejde eller blander arbejde med privatliv, forventer medarbejderne i stigende grad, at lederen støtter aktivt op om deres projekter og tager del i deres faglige og til dels også menneskelige udvikling,” siger professor Niels Westergaard-Nielsen.