DA: Svenske medarbejdere kan gå tabt med grænsekontrol

Den svenske grænsekontrol kan i løbet af kort tid efterlade danske virksomheder med en alvorlig mangel på arbejdskraft, advarer Dansk Arbejdsgiverforening. Shoppingcenteret Fields frygter for konsekvenserne, hvis de svenske medarbejdere skal indstille sig på længere rejsetid.

Rejsende uden gyldig legitimation vil blive nægtet indrejse i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At svenske ID-kontrollører mandag morgen har taget hul på strabadserne med at tjekke ID ved Øresund kan i løbet af de kommende måneder efterlade danske virksomhederne med gabende huller i vagtplanen.

Det er advarslen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der frygter,at de mange svenskere, der arbejder i Danmark og har bopæl i Sverige, vil se sig nødsaget til at droppe en karriere på danske breddegrader som følge af grænsekontrollen.

ID-kontrollen, der trådte i kraft mandag morgen, vil forventeligt resultere i længere rejsetider mellem Sverige og Danmark. Ifølge Pernille Knudsen, viceadm. direktør hos DA, vil tabet af svensk arbejdskraft på sigt være alvorligt.

»Der er mange svenskere, der bor i Sverige, som pendler til Danmark, og det er arbejdskraft, vi er afhængige af, og som vi ikke har råd til at miste. Vi er ekstremt afhængige af den mobilitet, og det er meget alvorligt, hvis de medarbejdere forsvinder,« siger Pernille Knudsen og kalder mandag for »en meget trist dag«.

Detailhandelen er blandt de steder, der nyder særlig godt af svenske hænder. Hos Shoppingcenteret Fields har Center Manager Lotte Eiskjær Andersen ikke et forkromet overblik over antallet af svenske medarbejdere, men fastslår, at »det hvert fald er over 100«.

»Jeg synes generelt, at alle parter virker til at tage det med ophøjet ro og afvente, hvordan det hele går. Men vi holder selvfølgelig øje med, hvad det vil betyde, hvis det afføder besvær for vores svenske medarbejdere,« fortæller Lotte Eiskjær Andersen.

Mens det forlyder mandag morgen, at ID-kontrollen ikke har affødt større forsinkelser, kan usikkerheden alene resultere i, at medarbejderne må indstille sig på længere transporttid til og fra arbejde.

»Helt konkret kan man jo have en åbningsvagt i en butik, og den skal jo åbnes til tiden, og derfor kunne man godt forestille sig, at de ansatte vil rejse hjemmefra i ekstra god tid, hvis der opstår usikkerhed om, hvor lang rejsetiden er. Og hvis det på sigt bliver sværere at planlægge sin rejsetid, kan det jo betyde, at de kigger efter et andet job,« siger Lotte Eiskjær Andersen, der ikke har kendskab til, at medarbejdere skulle være blevet forsinket af kontrollen mandag morgen.

Hos Københavns Lufthavn har man den seneste tid orienteret medarbejderne om de nye ID-krav via nyhedsbreve og personalets intranet. Mandag morgen er der ingen forlydender om, at grænsekontrollen skulle have affødt problemer for lufthavnens personale, oplyser en pressemedarbejder ved Københavns Lufthavn.

Hos DA frygter Pernille Knudsen, at de svenske tilstande vil brede sig ned gennem Europa.

»Det er et europæisk problem, og grænserne kan jo lukke med en domino-effekt hele vejen ned gennem Europa. Det vil gå hårdt ud over vores økonomi og vores vækst, og det er ganske enkelt uhyggeligt, hvis de visioner, man har arbejdet med siden Anden Verdenskrig, viser sig at være så skrøbelige,« siger Pernille Knudsen.