Bankdirektører og Finansiel Stabilitet dømt til at betale millioner til EBH Fonden

Vestre Landsret dømte torsdag det statslige bankafviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, samt to tidligere direktører i EBH Bank til at betale knap 38 millioner kroner i erstatning til konkursboet efter EBH Fonden.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken bank eller fond eksisterer mere, men navnet EBH fortsætter med at vække genlyd i danske retsbygninger.

Torsdag blev endnu et nyt kapitel skrevet, da der i Vestre Landsret blev afsagt dom i den erstatningssag, som EBH Fondens konkursbo har anlagt mod Finansiel Stabilitet, fondens tidligere bestyrelsesformand, Egon Korsbæk, og bankens tidligere direktion bestående af Finn Strier Poulsen og Jens Nielsen.Konkursboets erstatningskrav lød på 150 millioner kroner. Egon Korsbæk blev frikendt, mens Finansiel Stabilitet og de to bankdirektører ender med at skylde fonden 37.767.684,44 kroner.I sidste ende bliver det dog Finansiel Stabilitet, der vil hæfte for det fulde beløb, idet det statslige selskab jævnfør dommen skal friholde Finn Strier Poulsen og Jens Nielsen for ethvert beløb, de i henhold til dommen skal betale til konkursboet. Det er almindelig praksis i retssystemet, at alle kan erklæres erstatningspligtige, men at den ene part kan blive anset som den største skyldner.

Sagen kredser sig om fondens investering i det tyske kommanditselskab ISI 6 i 2007, som EBH Fonden blev involveret i gennem EBH Bank. Fondens erstatningskrav baserer sig på en række enkelttab, som investeringen skal have påført fonden. Af de fire sagsøgte parter bliver de tre altså erklæret erstatningspligtige, men altså kun til godt 38 af de 150 millioner kroner.
EBH Fonden blev erklæret konkurs i november 2009, cirka et år efter, at banken fra Hanherred gik i betalingsstandsning.

Det er kun lidt over en måned siden, at Finn Strier Poulsen blev frikendt for som direktør i EBH Bank at have begået kursmanipulation.