USA's hemmelige afghanske fængsel afsløret

USA's base udenfor Kabul er hjemsted for ”sort fængsel” hvor fanger mishandles, fortæller BBC.

Udover det allerede kendte fængsel på Bargram-basen eksisterer der trods amerikanske forsikringer om det modsatte også bygninger, hvor fanger holdes helt isoleret. Fold sammen
Læs mere
Foto: MASSOUD HOSSAINI

Trods amerikanske forsikringer om det modsatte, har den britiske tv-kanal BBC nu sandsynliggjort, at USA har etableret en særlig fængselsafdeling på sin base udenfor Kabul, hvor fanger udsættes for hårdhændet behandling.

BBC News skriver på sin hjemmeside, at ni tidligere fanger har fortalt, at de blev holdt indespærret i separate bygninger på Bagram-basen, hvor de blev udsat for overgreb.

Det amerikanske militær har svaret, at der kun findes et fængsel på basen, kaldet "Detention Facility in Parwan".

BBC har imidlertid også rettet henvendelse til Internationalt Røde Kors, om det påståede hemmelige fængsel, og svaret fra Røde Kors bekræfter, hvad de ni tidligere fanger har fortalt.

Forhindret i at sove

Ifølge BBC har Internationalt Røde Kors svaret, at de amerikanske myndigheder siden august 2009, har viderebragt navne på fanger, der har siddet i en separat afdeling på Bagram-basen.

Fangerne har bl.a. omtalt stedet som ”det sorte” fængsel og fortalt, at de er blevet holdt i isolation i kolde celler, hvor lyset er tændt hele døgnet, og hvor amerikansk militærfolk forhindrer dem i at sove.

Andre har fortalt om fysisk mishandling, og om at deres familier ikke har fået besked om, hvor de blev tilbageholdt.