USA fordømmer vold mod demonstranter i Irak

»Vi beklager dybt, at ubevæbnede demonstranter er blevet dræbt og bortført,« skriver USA's ambassade i Bagdad.

En regeringsfjendtlig demonstrant sover på gaden under protestaktioner i Bagdad. USA fordømmer dødelig vold mod demonstranter i Irak, hvor voldsomme uroligheder fortsætter. Sabah Arar/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

USA fordømmer dødelig vold mod demonstranter i Irak, hvor voldsomme uroligheder fortsætter.

»Vi beklager dybt, at ubevæbnede demonstranter er blevet dræbt og bortført,« skriver den amerikanske ambassade i Bagdad.

I løbet af et døgn mellem mandag og tirsdag blev mindst 13 demonstranter skudt og dræbt. Dermed opgav sikkerhedsstyrkerne en relativ tilbageholdenhed i magtanvendelse over for demonstranterne i de seneste uger.

Under demonstrationer onsdag skal sikkerhedsstyrkerne igen have åbnet ild med skarp ammunition, men skuddene har været op i luften over demonstranter, som blokerede Shuhada-broen i Bagdad. Der er ingen rapporter om dræbte eller sårede.

USA's ambassade opfordrer landets politiske ledere til at snarest at gå ind i en dialog med de tusindvis af demonstranter, som gennem mere end en måned har protesteret mod arbejdsløshed, korruption og ineffektiv politisk ledelse.

»Irakere skal være frie til selv at vælge fremtiden for deres land,« siger den amerikanske ambassade i en erklæring.

Mindst 270 mennesker er blevet dræbt gennem den seneste måneds uroligheder.

Regeringsfjendtlige demonstranter blokerede onsdag også indgangen til olieraffinaderiet Nassiriya i det sydlige Irak, oplyser sikkerhedskilder.

/ritzau/Reuters