UKIP under anklage for misbrug af EU-penge

Det britiske EU-modstanderparti har ifølge en revision brugt EU-støtte for omkring 3,5 millioner kroner til at fremme nationale politiske mål og risikerer krav om tilbagebetaling.

Meningsmålinger blev blandt andet udført i forbindelse med UKIP-lederen Nigel Farages fejlslagne forsøg på at vinde en plads i Underhuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske UKIP-parti er kommet i EUs søgelys for misbrug af EU-midler. Kritikken kan ligne den, som Dansk Folkeparti er udsat for. UKIP skal i strid med EU-regler have brugt op imod 3,5 millioner til at fremme partiets nationale, politiske mål.

UKIP har ifølge en ekstern revisionsrapport brugt EU-støtte til at foretage strategiske meningsmålinger i udvalgte valgdistrikter forud for det britiske parlamentsvalg i 2015. Partiet får også kritik for at have brugt EU penge til at foretage meningsmålinger til brug for partiets Brexit-kampagne forud for EU-folkeafstemningen.

Det oplyste Britiske Sky og The Guardian, der begge har haft adgang til at se revisionsrapporten, som ikke er blevet offentliggjort. En UKIP-talsmand sagde til Guardian, at partiet "hele tiden har fulgt reglerne" og konstaterede, at "det virker mærkeligt", at britiske medier har haft adgang til at se den færdige rapport, før den er blevet forelagt UKIP.

Den omtalte EU-støtte til UKIP er blevet tildelt gennem EU-parlamentsgruppen "The Alliance for Direct Democracy in Europe, ADDE". Gruppen har også EU-kritiske medlemmer fra blandt andet Sverigedemokraterna og tyske AfD, men ADDE er helt domineret af UKIP. Ifølge de britiske oplysninger påpeger revisionen også misbrug af midler for et mindre beløb blandt ADDE-medlemmer fra andre lande. Rapporten påtaler også, at tre ansatte partifunktionærer for UKIP fik tildelt betalte konsulentopgaver med at udføre meningsmålinger for partiet i strid med EU-regler. Meningsmålinger blev blandt andet udført i forbindelse med UKIP-lederen Nigel Farages fejlslagne forsøg på at vinde en plads i Underhuset.

Revisionsrapporten er udarbejdet for EU-Parlamentets Præsidium, der ifølge Sky mandag får forelagt oplysningerne. Som i sagen, der involverer Dansk Folkeparti, skal Præsidiet tage stilling til krav om tilbagebetaling. Ifølge de britiske oplysninger kan UKIP blive afkrævet omkring 1,3 millioner kroner og blive forhindret i at modtage forventet EU-refusion for et endnu højere beløb.

Sagen kan forværre en dyb krise i UKIP, der ifølge nogle analytikere har "sejret sig ihjel" ved at sikre den britiske udmeldelse af EU. UKIP er udsat for et bittert formandsopgør fulgt af ledende medlemmers udmeldelser eller ekskluderinger og interne slagsmål. Desuden er partiet ifølge britiske medier dybt forgældet efter den seneste række af britiske afstemninger.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien