Britisk Ukip-leder går af efter blot 18 dage i jobbet

Nigel Farages nyudnævnte efterfølger kaster håndklædet i ringen på grund af manglende opbakning fra kolleger.

Arkivfoto: Det er kun få uger siden, at Nigel Farage officielt præsenterede sin arvtager, Diane James, som leder af UKIP-partiet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

London. Blot 18 dage efter at hun blev valgt som ny leder af det britiske EU-modstanderparti Ukip, har Diane James valgt at trække sig.

Sky News var først med nyheden, om at den 56-årige Diane James opgiver formandsposten.

Og det er nu bekræftet af Diane James. I et tweet skriver hun:

- Det står klart, at jeg ikke har den nødvendige autoritet, ej heller den fulde støtte fra alle mine MEP-kolleger (medlemmer af Europaparlamentet, red.) og partispidser til at gennemføre de ændringer, jeg anser for nødvendige.

Ifølge avisen The Independent har Dianes James' afgang straks sat gang i spekulationer om, at den tidligere partileder Nigel Farage er på vej tilbage som leder af partiet for tredje gang.

Indtil for kort tid siden havde ingen forestillet sig Diane James, der er medlem af Europaparlamentet, som formand for Ukip.

Men hun skød frem i feltet af kandidater til at afløse Nigel Farage, efter at næstformand Paul Nuttall afviste at kandidere til formandsposten samtidig med, at en anden favorit, Steven Woolfe, måtte trække sig på grund af en procedurefejl.

Ifølge The Independent er Steven Woolfe villig til at afløse Diane James, hvis han bliver opfordret til det.

Partiets eneste medlem af parlamentet i London, Douglas Carswell, anses også for at være mulighed.

Men indtil videre tager han spekulationerne med sindsro.

I et tweet skriver han således:

- Jeg er midt i min aftensmad. Svarer ikke på opkald om Ukip-ting. Det er shepherds pie (britisk madklassiker, red.) for øvrigt.

Nigel Farage støttede Diane James' kandidatur, og det samme gjorde partiets største økonomiske bidragyder, Arron Banks.

Ifølge Sky News kan Nigel Farage nu forvente at blive opfordret af partimedlemmer til at vende tilbage som formand, selv om han tidligere har gjort det meget klart, at hans tid som partiets frontfigur er overstået.

Farage trak sig fra posten umiddelbart efter at have opnået sit politiske mål om at få Storbritannien til at forlade EU.

Et flertal af de britiske vælgere stemte i juni ved en folkeafstemning for at træde ud af EU.

Den konservative regering under ledelse af den nytiltrådte premierminister, Theresa May, har endnu ikke fremlagt sin plan for en såkaldt brexit. Men May har lovet, at den formelle udmeldelse bliver sat i gang senest til marts.

/ritzau/