Kommentatorer: Messerschmidt smidt under bussen

Morten Messerschmidt har betalt for prisen for sagen om forkert brug af EU-midler. Dansk Folkeparti forsøger derved at tillægge ham hele ansvaret for sagen, mener politiske kommentatorer.

Morten Messerschmidt på talerstolen Dansk Folkeparti ved DF's årsmøde i Herning Kongrescenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske mestre i politisk brandslukning, Dansk Folkeparti, meddelte i går aftes til DR Nyheder, at de ikke længere kan stå bag stemmeslugeren, Morten Messerschmidt, der har måtte tage ansvaret for sagen om den forkerte brug af EU-midler og blev fyret fra partiets ledelse, det såkaldte koordinationsudvalg.

»Der er ingen tvivl om, at de seneste dages afsløringer har fået DF-formanden helt op i det røde felt. Han er klar over, at denne her sag er ved at være virkelig alvorlig. Og at han er nødt til at træffe nogle beslutninger, som indebærer, at Morten Messerschmidt nu er sat på reservebænken,« siger politisk kommentator til Ritzau.

Sagen omhandler i alt en halv million kroner, som muligvis er brugt i strid med EU-Parlamentets regler. Penge, som Dansk Folkeparti har besluttet sig for at tilbagebetale. Men om det betyder, at der bliver lagt låg på sagen, er der ingen garanti for. Det skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i sin analyse:

»Her og nu har den allerede haft konsekvenser. Messerschmidts position som kronprins er for længst sat over styr. Han opfattes ikke længere som en potentiel leder i partiet, og fremover vil han blive holdt på lang afstand af alt, hvad der handler om lederskab og administration,« skriver Thomas Larsen.

Hans Engell vurderer, at det er tilbage til start for Morten Messerschmidt men vedholder, at han er svær for Dansk Folkeparti at smide helt i kulden:

»Messerschmidt fik omkring en halv million stemmer, og sådan en mand smider man jo ikke ud i mørket,« siger Hans Engell.

Skæbnens ironi

Det er ikke fordi, ledelsen i Dansk Folkeparti ikke er blevet advaret om, at der var noget lorent ved håndteringen af EU-midler. Rikke Karlsson valgte under stor mediebevågenhed at forlade Dansk Folkeparti, som hun repræsenterede i Europa-Parlamentet, netop grundet Morten Messerschmidts håndtering af EU-midler. Og her skulle DF-ledelsen have reageret:

»Det falder tilbage på Kristian Thulesen Dahl, at han ikke gik hårdere til Messerschmidt undervejs,« skriver Thomas Larsen.

»Jeg tror ikke, at det kan lade sig gøre at isoloere det her som et Messerschmidt problem,« Troels Mylenberg, der er politisk kommentator og chefredaktør på Fyens Stiftstidende til Ritzau.

Og det er skæbnens ironi, at Dansk Folkeparti nu er fanget i det, de selv forsøger at bekæmpe: et bureaukratisk og uigennemsigtig EU-system, der suger penge til sig:

»For DF er det blodig ironi, at Messerschmidt hos en del vælgere er kommet til at stå som symbolet på alt det, som DF hader ved Eu - nemlig overflod, ødselhed og en fjern distance til hverdagen, som der tager sig ud for almindelige borgere,« skriver Thomas Larsen.

Og det kan få store konsekvenser for troværdigheden for Dansk Folkeparti, at de er blevet fanget med håret i postkassen:

»Jeg tvivler slet ikke på, at den her sag kommer til at ramme Dansk Folkeparti på troværdigheden. Det er ikke noget, der slår så hårdt i baghovedet, som når man bliver fanget i det, man skælder andre ud om,« siger Troels Mylenberg.