To danskere såret i knivangreb i Gabon - angrebsmand er anholdt

Udenrigsministeriets borgerservice bekræfter, at to danskere er kommet til skade i Gabon.

To danskere er ifølge AFP blevet såret i et knivangreb i Gabon. Arkivfoto. GABRIELBOUYS / AFP Fold sammen
Læs mere

To danske mænd er blevet såret i et knivangreb i Gabons hovedstad, Libreville, oplyser landets forsvarsminister, Etienne Massard, i en tale vist på tv.

Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter, at to danske statsborgere er kommet til skade.

Men ministeriet kan ikke kommentere yderligere detaljer på grund af tavshedspligt i personsager, skriver det i en mail og tilføjer, at det "yder den sædvanlige konsulære bistand".

De to danskere var angiveligt på opgave for National Geographic, og den ene er alvorligt såret. Danskerne er indlagt på et hospital i hovedstaden, meddeler regeringstalsmand Alain-Claude Bilie By Nze.

Da de blev angrebet, var de ude at shoppe i et populært turistområde i Libreville, tilføjer forsvarsministeren.

Angrebet menes at være udført af en nigerianer, siger forsvarsministeren.

»Ifølge de første vidneberetninger fra stedet råbte gerningsmanden - en 53-årig nigeriansk mand - "allahu akbar" (Gud er størst, red.) under angrebet. Han blev anholdt på stedet,« siger Etienne Massard.

Den anholdte mand har boet i Gabon i 19 år.

Lokalmediet A'Libreville gengiver også oplysningen om, at der blev råbt "Gud er størst".

Den formodede gerningsmand har forklaret, at angrebet var gengældelse for "amerikanske angreb mod muslimer og USA's anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad", siger forsvarsminister Massard.

Regeringen betragter angrebet som en isoleret handling, siger ministeren.

»På grund af sagens alvorlighed blev en efterforskning øjeblikkeligt åbnet under ledelse af anklagemyndigheden i Libreville,« siger Etienne Massard.

Han opfordrer »folk til at forblive forsigtige«.

»Oven på denne kujonagtige, afskyelige og forfærdelige handling vil regeringen forsikre om, at Gabon ikke bliver en skueplads for angreb mod vores måde at leve på.«

»Alt vil blive gjort for at sikre, at angrebsmanden og enhver medskyldig straffes.«

Ud over den formodede gerningsmand er flere mænd søndag eftermiddag blevet tilbageholdt og ventes at blive afhørt i forbindelse med angrebet. Det melder nyhedsbureauet AFP.

Der er tale om primært handelsmænd og sælgere fra turistområdet, hvor angrebet fandt sted, oplyser regeringstalsmand Alain-Claude Bilie By Nze.

»Efterforskningen er fortsat i gang. Vi kommenterer ikke på nuværende tidspunkt.«

»Vi stadig i gang med at indsamle informationer,« siger Alain-Claude Bilie By Nze til AFP.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kommenteret knivangrebet på Twitter.

»Min medfølelse og mine tanker er hos dem og deres pårørende. Indikationer på, at angrebet er politisk motiveret. Fylder mig med vrede. Vi må aldrig acceptere brutal vold mod uskyldige,« skriver statsministeren.

Der er på nuværende tidspunkt ingen dansk repræsentation i Gabon. Af denne grund varetager den danske ambassade i Nigeria de danske interesserer i landet.

»Normalt har vi meget lidt at gøre med Gabon, men i situationer som denne yder vi den bistand, der er behov for og ønskes fra vores side i det omfang, at det er overhovedet muligt,« siger ambassadør Torben Gettermann.

På grund af tavshedspligt i denne typer sager kan ambassadøren ikke komme nærmere ind på, hvilken type bistand, der bliver ydet.

Gabon er et olierigt land, der ligger på vestkysten af det centrale Afrika.

Der bor kun 1,8 millioner indbyggere. Og de har indtil nu været skånet for islamistiske angreb, som flere nabolande har været udsat for.

/ritzau/AFP