Thailands demokrater forsøger at smutte forbi demokratiet

Eksperter beskylder Thailands oppositionsparti Demokraterne for at vende demokratiet ryggen ved at støtte demonstranterne og boykotte søndagens valg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

THAILAND: Mens tusindvis af demonstranter igen indtager Bangkoks gader, retter en række eksperter nu skytset mod oppositionspartiet Demokraterne - Thailands ældste parti.
Partiet støtter demonstranterne i forsøget på at få afsat premierminister Yingluck Shinawatra og truer med at stille sig i vejen for søndagens valg.

»Partiet er ved at vende sig væk fra demokratiet,« siger Pavin Chachavalpongpun, der er lektor ved centret for sydøstasiatiske studier på Kyoto University i Japan, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han beskylder Demokraterne for at »forsøge at finde en genvej« til magten.

Shinawatras Puea Thai-parti har vundet alle valg i mere end et årti, senest i 2011 hvor regeringspartiet sikrede sig 265 mandater mod Demokraternes 159, og det må man respektere, understreger forfatteren David Streckfuss, der har base i Thailand.

»Intet demokratisk system en dygtig og engageret opposition,« siger han ifølge AFP.

Det markante Puea Thai-flertal skal ses i lyset af, at partiet har været ramt af en kæmpe korruptionsskandale med Yingluck Shinawatras forgænger, Thaksin Shinawatra, i hovedrollen.

»De (Demokraterne, red.) erobrede ikke stemmer, da de virkelig havde chancen for det,« konstaterer David Streckfuss.

Der er erklæret undtagelsestilstand i Bangkok, og den thailandske hærchef, Prayuth Chan-ocha, gjorde det i sidste uge klart, at hæren er klar til at intervenere, hvis volden eskalerer.

Militæret – der har gennemført 18 kup og kupforsøg i løbet af de seneste 80 år – har gennem den nuværende krise været tilbageholdende og hverken villet støtte regeringen eller demonstranterne.