Svensk minister smuglede dødsdømt studerende i regeringsfly

Afghansk studerende var dømt til døden for kritiske artikler om islam. Men så blev han på spektakulær vis reddet i sikkerhed i svensk regeringsfly.

Tidligere udenrigsminister i Sverige, Carl Bildt. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALDA KALNINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Scenen kunne være taget ud af en thriller.

I ly af mørket går en ung mand ud på lufthavnens beton. Et stykke væk står et mindre regeringsfly parat til afgang.

Inde i flyet sidder en nervøs minister. Manden, der kommer gående, er ikke mindre nervøs. Bange for, at lufthavnens vagter skal fatte mistanke.

Han har en dødsdom hængende over sit hoved. Sekunder efter han er kommet ind i kabinen, ruller maskinen ud ad startbanen.

Ministeren var Sveriges daværende udenrigsminister Carl Bildt og den unge mand, den 25-årige studerende, Sayed Pervez Kambaksh, der også arbejdede som journalist. Stedet var Kabuls lufthavn.

Den svenske avis Expressen afslører torsdag med Carl Bildts medvirken det drama, der udspillede sig en aften i 2009, hvor den svenske udenrigsminister i samarbejde med FNs udsending i Afghanistan, nordmanden Kai Eide, reddede den dødsdømte ud for næsen af daværende præsident Hamid Karzai.

Forbrydelsen, som den 25-årige var dømt for, bestod i, at han i avisen New World havde offentliggjort artikler, der satte spørgsmålstegn ved islam.

Carl Bildt havde ved flere lejligheder uden held forsøgt at tage hans sag op i samtaler med præsident Karzai og besluttede så i samarbejde med FN-udsendingen Kai Eide helt utraditionelt at tage sagen i egen hånd under et af sine besøg i landet.

Med hjælp fra en unavngiven højtstående afghansk kilde lykkedes det at få den 25-årige ført til lufthavnen i Kabul, hvor han i ly af mørket skulle gå ombord på flyet.

»Det var meget nervepirrende øjeblikke. Risikoen var, at nogle afghanske sikkerhedsfolk skulle se og forstå, hvad der foregik,« fortæller Carl Bildt til Expressen.

Han tillægger desuden en stor del af succesen Kai Eides medvirken.

»Det var i høj grad hans fortjeneste,« siger Carl Bildt.

Sayed Pervez Kambaksh blev ført til Norge, hvor han selv havde nogle kontakter. Han blev i øvrigt benådet senere samme år og flyttede til USA, hvor han menes at befinde sig i dag.

Redningsaktionen har været hemmeligholdt af frygt for reaktioner mod Sverige, mod FN og de afghanere, der medvirkede. Men Carl Bildt mener ifølge Expressen, at tiden er moden til afsløringen:

»Nu tror jeg, det betyder mindre. Der er kommet en ny ledelse i Afghanistan, en ny FN-chef og en ny svensk udenrigsminister,« lyder det fra den tidligere udenrigsminister.