Storryger vinder cigaretkrig over udlejer

Friedhelm Adolfs’ tobaksvaner fik ham næsten smidt ud af eget hjem. Nu har en domstol reddet Tysklands mest kendte storryger i sidste øjeblik.

Tegning: Rasmus Bregnhøj. Se nederst i artiklen for den fulde tegning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Bregnhøi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har været rygende uenige. Men nu har en domstol i Düsseldorf endelig afgjort en tre år lang juridisk tvist om rygning i hjemmet, som de tyske medier har døbt »cigaretkrigen«.

Rettens afgørelse endte som en dampende triumf for den 78-årige Friedhelm Adolfs, der på grund af sine intense rygevaner stod til at blive smidt ud af sin lejlighed. Nu har Tysklands bedst kendte storryger imidlertid fået rettens ord for, at han fortsat kan nyde store mængder tobak i lejligheden uden at risikere udsmidning.

Slagsmålet mellem Adolfs og hans udlejer begyndte, da den rygende pensionist i 2013 modtog en øjeblikkelige opsigelse af sit lejemål. Stinkende tobaksrøg fra den aldrende kæderyger forgiftede tilværelsen for samtlige beboere i opgangen, lød udlejerens begrundelse, der også henviste til, at Friedhelm Adolfs siden sin kones bortgang for nogle år tilbage har været mere end almindelig sløv til at lufte regelmæssigt ud. Dermed udgør hans konstante rygning også en reel sundhedsrisiko for husets øvrige beboere, hævdede udlejeren.

Efter fyrre års lejemål havde Friedhelm Adolfs imidlertid ikke til sinds at give sig uden kamp. I 2013 klagede han over opsigelsen og indledte dermed en årelang kamp ved tyske domstole, der har haft mere end vanskeligt ved at lægge en konsekvent linje i striden mellem ryger og udlejer. I 2015 undgik Adolfs kun med nød og næppe en forestående tvangsrydning, fordi udlejeren ikke kunne tilvejebringe målinger af niveauet af skadestoffer fra Adolfs’ rygning i bygningen.

Tolv vidner i skranken

Sagen om den storrygende pensionist har fået massiv mediebevågenhed i Tyskland, fordi den danner juridisk præcedens for fremtidig regulering af rygning i hjemmet.

Med den seneste kendelse omstøder retten i Düsseldorf nemlig to tidligere afgørelser, hvor Adolfs af hensyn til sine naboers sundhed fik besked på at forlade sin bolig.

Når dommen denne gang faldt anderledes ud, skyldtes det ikke mindst, at Adolfs’ naboer leverede modstridende udsagn om de reelle gener ved underboens tobaksforbrug. Ikke færre end tolv vidner har været i skranken for at redegøre for deres synspunkter.

Vigtigst af alt har udlejeren ifølge retten forsømt at levere tilstrækkelig bevis for omfanget af generne ved Adolfs’ kæderygning. Derfor kunne dommeren i sidste ende slå fast, at lejere er fri til at ryge i egen bolig, så længe de øvrige beboeres »kropslige integritet« ikke indskrænkes.

Mon ikke den afgørelse skal fejres med en smøg eller to.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland.

Cigaret Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Bregnhøi.