Soldrevet fly på vej over Stillehavet

Piloten André Borschberg forsøger at sætte rekord for den længste soloflyvning. Det vil tage ham fem døgn at krydse Atlanterhavet under forsøget på at flyve jorden rundt på solenergi.

Sent søndag aften forlod »Solar Impulse2« den japanske by Nagaya med kurs ud over Stillehavet og med Hawaii som næste mål. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JAPAN: »André Borschberg har nu passeret det punkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage.«

Sådan lyder det ifølge BBC fra holdet bag det historiske forsøg på at flyve Jorden rundt med et soldrevet fly.

Sent søndag aften lokal tid forlod »Solar Impulse2« den japanske by Nagaya med kurs ud over Stillehavet og med Hawaii som næste mål. Hvis denne del af flyvningen også lykkes, vil det blive den hidtil længste soloflyvning, som nogen pilot har gennemført.

Turen er beregnet til 120 timer, svarende til fem dages og fem nætters nonstop ophold for piloten i et cockpit, der blot er på størrelse med en telefonboks. Flyet er forsynet med 17.000 solceller på dets vinger, og cellerne sørger samtidig for at fylde flyets batterier op om dagen, så det kan fortsætte sin flyvning om natten.

Under det lange stræk over Stillehavet har schweiziske André Borschberg intervaller på blot 20 minutter længde til at få sig en lur, men han har forud trænet yoga og meditation til at klare de fysiske og psykiske udfordringer.

Det er anden gang, at »Solar Impulse2« forsøger at nå Hawaii. Det første forsøg måtte opgives på grund af dårligt vejr, og flyet der var lettet fra Nanjing i Kina, måtte nødlande i Japan.

»Solar Impulse2« forlod Abu Dhabi 9. marts og har siden bevæget sig over det indiske kontinent, det sydøstlige Asien og nu fra Japan med kurs mod USA - i første omgang altså Hawaii.

Turen til Hawaii over resten af Stillehavet til det amerikanske fastland vil blive fløjet af projektets anden pilot, Bertrand Piccard.

Flyet overvåges tæt på dets færd over Stillehavet, og redningsmandskab sidder klar til at rykke til undsætning hvis flyet må gå ned på vandet. André Borschberg har selv redningsudstyr om bord, der gør det muligt for ham at overleve til hjælpen når frem.

Ifølge Reuters vil flyet have tilbagelagt 35.000 kilometer, når det atter lander i Abu Dhabi - og dermed bevist, at det er muligt at flyve Jorden rundt uden brug af fossile brændstoffer.

»Solar Impulse2« bryder på ingen måde gennem lydmuren. Dets topfart ligger på omkring 100 kilometer i timen.