Senior-cyklister skal have støttehjul

Hvert år dør 55 hollandske cyklister over 75 år i trafikken. Nu skal de til at køre med støttehjul, mener det hollandske cyklistforbund.

Cyklister i myldretid ved Søerne i København. Foto: Annett Bruhn/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Halvdelen af de 110 hollandske cyklister, der hvert år mister livet i trafikken, er over 75 år. De ældre cyklister har svært ved at erkende, at de ikke er så gode til at holde balancen, som de var i de unge år, og derfor kommer de til skade i stort tal.

Derfor foreslår det hollandske cyklistforbund nu ifølge avisen De Telegraaf, at senior-cyklisterne skal have støttehjul på deres cykler.

»Vi er virkelig chokerede over den store stigning i antallet af ulykker over de seneste år,« siger Cees Meijer fra det hollandske forbrugerråd til avisen.

»Ældre mennesker bliver nødt til at indse, at de ikke bare kan hoppe op på en cykel. Det har sværere ved at forudse, hvad der sker i trafikken, og de er langt mere udsatte for at komme ud for ulykker,« siger Meijer.

I Danmark er også Dansk Cyklist Forbund opmærksomme på, at de ældre cyklister er udsatte.

»Dilemmaet er jo, at de har rigtig godt af at komme ud at cykle. Men samtidig har de svært ved at holde balancen,« siger pressemedarbejder Lotte Ruby.

Hun mener dog, at man måske snarere skulle promovere trehjulede cykler over for de ældre cyklister end egentlig støttehjul, sådan som man kender dem fra børnecykler.

I Danmark mistede 31 cyklister i 2006 livet i trafikken, mens man i 2007 allerede er oppe på 25 dødsfald blandt de cyklende. Tilbage i 2004 mistede 54 mennesker i Danmark livet i trafikken.