Selvmorder slog til i tyrkisk turistcenter

Kvindelig selvmorder sprængte sig i luften ved et af de mest turistede strøg i Istanbul tæt på nogle af landets største seværdigheder.

Foto: OZAN KOSE

TYRKIET: Kvinden i Istanbul, der tirsdag sprængte sig i luften og tog en politibetjent med i døden, havde valgt et af de mest turistede steder i Tyrkiet til at udføre sin ugerning.

Reuters skriver, at kvinden gik ind på en turist-politistation i Istanbuls Sultanahmet distrikt, tæt ved Den Blå Moske, Hagia Sofia Museet og Basilica Cisternen, der er blandt de største attraktioner i Tyrkiet og hvert år besøges af millioner af turister.

Inde på poltistationen fortalte hun på engelsk, at hendes pung var væk, hvorpå hun udløste en bombe, oplyser Istanbuls guvernør, Vasip Sahin.

En forretningsdrivende tæt på gerningsstedet fortæller til TV-stationen CNN Turk, at der lød et kæmpe brag og at alle smed sig på gulvet:

»En betjent kom ud fra politistationen og skød i luften, mens han råbte at folk skulle sprede sig og at »Der er en selvmordsbomber - gå inden for«. Vi hørte skudsalver men var ikke klar over, hvem der skød,« fortæller Kaan Koc.

Eksplosionen var ifølge Reuters så kraftig, at den knuste vinduerne i den tre etagers høje bygning, og at vinduesskodderne efterfølgende hang og dinglede.

Ingen har endnu påtaget sig skylden, men under de nuværende forhold er op til flere kandidater.

En nærliggende tanke er at pege på det stærkt venstreradikale parti, Det Revolutionære Folks Befrielses Front -DHKP-C.

Det stod sidste år bag en række angreb på politistationer i Istanbuls forstæder og et angreb mod USAs ambassade. Sidste tirsdag blev der smidt et par håndgranater, som dog ikke eksploderede ved Dolmabache Paladset. Også det stod DHKP-C bag.

I det tyrkiske trusselsbillede hører også islamistiske militante fra krigen i nabolandet Syrien, der kan være kommet over grænsen, samt den kurdiske PKK-bevægelse. PKK har dog for flere år siden indgået en våbenhvile med de tyrkiske myndigheder.