Rusland håner USA: »Det er svært at finde en sort kat i et mørkt rum – især hvis den ikke er der«

Selv om Mueller-undersøgelsen ikke frikender Rusland for påvirkning af det amerikanske præsidentvalg i 2016, ser flere russiske medier og politikere sagen som en sejr.

Russiske politikere og medier jubler over, at Robert Mueller ikke har fundet beviser for en amerikansk-russisk konspiration. Også selv om rapporten ikke frikender Rusland fra påvirkning det amerikanske præsidentsvalg. Her Ruslands præsident, Vladimir Putin, sammen med Kreml talsmand, Dmitij Peskov, og to ministre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Chirikov/AFP/Ritzau Scanpix

Det hele var blot et svindelnummer. En velkonstrueret konspirationsteori, udviklet og spredt af amerikanske demokrater, »russofober« og vestlige medier.

Sådan lyder det fra flere russiske politikere og medier dagen efter, den amerikanske særlige anklager Robert Muellers længe ventede rapport, ifølge et fire siders referat, ikke fandt nogle beviser for, at præsident Donald Trump havde konspireret med Rusland om at vinde præsidentvalget i 2016.

»Det er svært at finde en sort kat i et mørkt lokale, specielt hvis den ikke er der,« sagde Kreml talsmand Dmitrij Peskov mandag eftermiddag under en telekonference med journalister.

Tidligere på dagen afviste selvsamme Peskov at kommentere rapportens resultater, fordi han »endnu ikke havde læst den«.

Mens undersøgelsen, ifølge referatet, ikke finder beviser for aftalt spil mellem Donald Trump og Rusland, er Rusland ikke blevet frikendt for påvirkning. I alt er der således blevet rejst anklager mod 25 russere i forbindelse med Robert Muellers undersøgelse. Nogle for at have hacket demokratiske e-mail-servere og offentliggjort komprimerende oplysninger om Trumps modkandidat Hillary Clinton og andre for at dele falske opslag på sociale medier.

Derfor tager chefredaktør for RT, tidligere Russia Today, Margarita Simonyan, ikke glæderne på forskud. På sin kanal på det sociale medie Telegram, slår hun fast, at dette langtfra er sagens afslutning:

»Det faktum, at Mueller ikke fandt nogen sammensværgelse, er bestemt godt. For Trump. For os gør det ingen forskel. Fordi nu vil de sige: »Der var ingen sammensværgelse, men Rusland blandede sig stadig ved sit eget forræderiske initiativ«. Bare vent og se.«

Andre mener, at sagen om russisk indblanding endegyldigt er faldet til jorden. Siden Mueller-undersøgelsens konklusioner blev fremlagt søndag aften, har der været ild i tastaturerne på de sociale medier:

»Længe lykkedes det dem at dæmonisere Rusland og forhindre, at USA bevæger sig mod bedre forbindelser med Moskva,« som den russiske senator Alexei Pushkov skrev på Twitter:

»Bjerget har født og frembragt en lille, død mus,« skrev Pushkov.

Evgenij Popov, en fremtrædende TV-vært for et politisk pro-Kreml program, mener, at resultatet frikender.

»Kort sagt, Rusland fik ikke Trump valgt. Muller fandt ikke noget bevis på et samarbejde mellem Trumps hold og Rusland,« skrev han på Twitter.

I en længere udmelding på Facebook forlanger senator og formand for udenrigsudvalget i det russiske overhus, Føderationsrådet, Konstantin Kosatjev en undskyldning.

»Dette er grunden til, at to år for russisk-amerikanske relationer ikke blot er spildt, men simpelthen knust. Vil nogen være ansvarlige for denne skade? Vil nogen undskylde? Vil nogen rette noget?« skrev han.

Han bemærkede dog også, at resultaterne ikke kan tolkes som en sejr for Rusland:

»Der er ingen grund for os til at juble her i Rusland – anklagerne mod os står stadig,« skrev han.

Også det russiske statsmedie RT håner Vesten. I en artikel beskylder mediet vestlige reaktioner for at være et forsøg på at spinne en historie, der ikke kan spinnes:

»Når en konstrueret sammensværgelse falder i skoven, laver det så en lyd?« skriver mediet.

Amalie Thieden er Berlingskes korrespondent i Rusland