Putin ophæver Moskvas frihandelsaftale med Ukraine

Frihandelszone mellem Rusland og Ukraine ophæves, hvormed kløften mellem de to lande bliver dybere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Moskva: Ruslands præsident, Vladimir Putin, underskrev onsdag et dekret, som ophæver Moskvas frihandelsaftale med Ukraine fra den 1. januar. Det viser et officielt dokument, som Kreml har offentliggjort online.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at dekretet henviser til Ruslands interesser og økonomiske sikkerhed.

Putin har givet ordre til en ophævelse af aftalen, som blev underskrevet i oktober 2011, som led i et mere omfattende kursskifte, der omfatter et tættere samarbejde i den tidligere sovjetblok under navnet "Den Eurasiatiske Union."

Nyhedsbureauet Interfax skriver, at ophævelsen af aftalen med Ukraine indebærer, at der ikke længere er samme frie toldregler som tidligere, og at der ikke er samme muligheder for investeringer og tjenesteydelser hen over de to landes grænse.

Frihandelszonen blev etableret mellem en lang række af de tidligere sovjetrepublikker, og den skulle udgøre grundlaget for tættere og tættere bånd i Putins "Eurasiatiske Union."

Handlen mellem Rusland og Ukraine er blevet betydeligt reduceret siden magtskiftet i Ukraine for snart to år siden og den efterfølgende væbnede konflikt i det østlige Ukraine.

Krisen i Ukraine begyndte ved udgangen af 2013, da den daværende præsident Viktor Janukovitj, der var prorussisk, pludselig sagde nej til at skrive under på en handels- og samarbejdsaftale med EU.

Hans beslutning, der var truffet efter pres fra Rusland, udløste voldsomme spændinger blandt ukrainerne, der var splittet mellem prorussiske og provestlige grupper.

Janukovitj flygtede fra sit land efter massivt pres fra befolkningen. Han søgte i ly af natten mod halvøen Krim og senere Rusland.

/ritzau/Reuters