Tyrkiet, Trump og den unævnelige Tjajka

På sit årlige pressemøde sendte Vladimir Putin knubbede ord til Tyrkiet og roser til Donald Trump. Men det sværeste spørgsmål blev kun strejfet let.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, til sit årlige pressemøde i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: »Hvad angår Tjajka ... Hvad angår Tjajka ... Hvad angår ... Hvem var det mere?«

Et øjeblik blev den russiske præsident tavs. Nu gik det ellers lige så godt. I mere end to timer havde Vladimir Putin svaret på spørgsmål fra salen med de godt 1.300 journalister. Han havde opremset nøgletal for økonomien og raset mod Tyrkiet, der i sidste måned skød et russisk kampfly ned. Måske havde tyrkerne forsøgt at »slikke amerikanerne et vist sted«, smældede præsidenten i vanlig stil. Samtidig roste Putin dog et amerikansk forsøg på at skabe enighed om en FN-resolution om Syrien.

Det var de mere hjemlige spørgsmål, der slog Putin ud af balance. Netop spørgsmålet om Jurij Tjajka, Putins chef for landets magtfulde anklagemyndighed, og nu selv under beskydning i en vildtvoksende sag om magtmisbrug og korruption, fik i første omgang præsidenten til at skifte emne. Han kastede sig ud i en forsvarstale for sin samlede regeringstid siden år 2000. Han mindede om, at størrelsen af Ruslands økonomi var fordoblet siden dengang. At hæren var vokset. At »kampen mod terror« var en succes.

»Hvad angår de almindeligheder, som du taler om, så kan de forekomme praktisk taget alle steder,« sagde Putin til den russiske journalist, der havde vovet at pirke til dagens varmeste kartoffel.

Putins snerren var en kortvarigt brist i et toptunet PR-show, der blev sendt direkte på mindst fire russiske TV-kanaler. Putin svarede på spørgsmål fra russiske og et par enkelte udenlandske journalister i tre stive timer. Han opremsede statistik om alt fra landbrug til adoption. Han lovede lokaljournalister, at fabrikkerne i deres hjembyer igen vil få nye ordrer. En kvindelig journalist rejste sig op for at komplimentere Putins gode fysiske form.

»Og så endda uden brug af doping,« gnæggede den 63-årige Putin som svar.

Putin nød det også i fulde drag, da han blev spurgt om den skandaleombruste amerikanske præsidentkandidat Donald Trump. Han er »farverig og meget talentfuld«, replicerede Putin. »Han siger, at han vil flytte vort forhold til et nyt niveau med tættere relationer til Rusland. Hvordan kan vi ikke byde det velkommen?«

Besværlige Ukraine

Spørgsmålene fra Ruslands eget nabolag var mere besværlige. En ukrainsk journalist spurgte, hvordan Putin kan benægte, at der er russiske tropper i det østlige Ukraine, når ukrainske styrker har pågrebet russiske soldater dybt inde i landet.

»Vi har aldrig sagt, at der ikke var folk, der udførte visse opgaver, herunder i den militære sfære,« svarede Putin i et tilsyneladende kursskifte i det centrale spørgsmål.

Det betyder dog på ingen måde »at regulære russiske tropper deltager«, fastholdt han.

Den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, tolkede Putins ord som en indrømmelse af, at russisk Spetsnats-elitestyrker deltager i konflikten i Ukraine, skrev han på Twitter.

Viftet af med vittighed

Juristen Navalnyj er mest kendt i rollen som korruptionsjæger og medforfatter til flere rapporter, der undersøger embedsmænd og politikere for magtmisbrug og bedrageri. I den egenskab spillede han en vigtig rolle på resten af pressemødet.

Det var nemlig Navalnyj og hans folk, der tidligere på måneden offentliggjorde en nu herostratisk berømte rapport om angivelige forbindelser mellem Putins magtfulde chefanklager, Jurij Tjajkas, medarbejdere og familie og så en af det sydlige Ruslands notoriske mafiagrupper. Tjajka skulle også have brugt sin magt over retssystemet til at fremme sine sønners boomende forretninger. En dokumentarfilm om sagen er blevet set på YouTube 3,7 millioner gange.

Den slags sager vakte mindre opsigt, dengang Ruslands økonomi buldrede derudaf, og levefoden voksede hvert år. Men i år ventes økonomien at skrumpe med knap fire procent, fordi olieprisen på to år er faldet fra over 100 dollar pr. tønde til nu under 40. For mange ses udfaldet af Tjajka-sagen som en afgørende retningspil for Putins kurs over for både korruption og opposition.

Men på pressemødet havde Putin ikke tænkt sig at pøse vand på sine modstanderes mølle. Da talen igen faldt på Tjajka, forsøgte Putin sig med en sovjetisk vittighed om en uskyldig person, der ikke må få en forfremmelse, fordi chefens kone engang har fået sin pelsfrakke stjålet.

Ikke mange grinede dog denne gang.

»Men det er godt, du rejser dette spørgsmål. Det giver os anledning til at reagere på det,« sagde Putin.

Ingen andre fik lov at spørge om Tjajka, selv om der sad flere journalister og vinkede med skilte med chefanklagerens navn. En af dem var Grigorij Alburov fra oppositionsmediet Leviatan.

»Det er en mulighed for på direkte TV at stille Putin det allermest ømtålelige spørgsmål. Sådan en mulighed har du kun en gang om året,« siger Grigorij Alburov.